21 Αυγούστου 2019

Independent: Ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας του 2019

Οι ομοιότητες στην τακτική των δύο πολιτικών που «κατέφυγαν στον λαϊκισμό σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον δυσάρεστο συμβιβασμό και το επερχόμενο τελεσίγραφο»

Άρθρο με τίτλο «ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας του 2019» φιλοξενεί η εφημερίδα Independent στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Επιχειρώντας ο αρθρογράφος να εξηγήσει γιατί χρησιμοποιεί αυτό τον παραλληλισμό ξεκινά το κείμενό του με τη φράση: «Μολονότι ο Μπόρις Τζόνσον αρέσκεται στο να απαγγέλει αρχαίους Έλληνες ποιητές από μνήμης, εντούτοις ολοένα και περισσότερο ακούγεται σαν τον Έλληνα πρωθυπουργό του 2015, τον Αλέξη Τσίπρα. Ως νεοκλεγμένοι ηγέτες και οι δύο πολιτικοί αμφισβήτησαν τις συμφωνίες των προκατόχων τους με την ΕΕ και κατέφυγαν στον λαϊκισμό σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον δυσάρεστο συμβιβασμό και το επερχόμενο τελεσίγραφο». 

Για τον Αλέξη Τσίπρα, θυμίζει ο αρθρογράφος, η ημερομηνία χωρίς αύριο ήταν η 30η Ιουνίου 2015 οπότε και θα έληγε το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Για τον Τζόνσον το σενάριο της ανεπανόρθωτης καταστροφής είναι ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

«Στην πραγματικότητα, όμως, αν και οι ημερομηνίες αυτές παρουσιάζονται με μεσσιανικούς όρους, υπάρχει χρόνος για συμβιβασμό ακόμα και όταν ξεπεραστούν. Αυτό που διαφέρει είναι το τίμημα που απαιτείται να πληρωθεί για όποιον τελικά υποχρεωθεί να υποχωρήσει» συμπληρώνει ο αρθρογράφος. 


«Yπερήφανοι διαπραγματευτές» εναντίον των «συνεργατών» των Βρυξελλών 

Ο αρθρογράφος επισημαίνει άλλη μια ομοιότητα ανάμεσα στις τακτικές Τζόνσον-Τσίπρα που έχει να κάνει με τον ιδεολογικό διαχωρισμό των πολιτών «στους υπερήφανους και ασυμβίβαστους» και «στους δουλοπρεπείς» προς τις Βρυξέλλες.

«Ο Μπόρις Τζόνσον καταφεύγει, επίσης, στον Μανιχαϊσμό* προκειμένου να εξηγήσει τη δική του "υπερήφανη" διαπραγμάτευση. Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου μέσω Facebook ο Μπόρις Τζόνσον αποκάλεσε "συνεργάτες" της ΕΕ όσους βουλευτές αντιτίθενται στα σχέδιά του».

Μια συμφωνία «όνειρο»

Ο αρθογράφος επισημαίνει ότι η ρητορική του σημερινού πρωθυπουργού της Βρετανίας μπορεί να είναι πολιτικά χρήσιμη για τον ίδιο αλλά οι Βρυξέλλες λίγη σημασία δίνουν, όπως συνέβη κα το 2015 όταν η ΕΕ αναγνώριζε μόνο μια συμφωνία, αυτή που είχε ήδη υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αγνοώντας τη ρητορική Τσίπρα.

Επίσης, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, έτσι και ο Μπορις Τζόνσον επιχειρεί ακριβώς το ίδιο: υπόσχεται μια ιδανική ευρωπαϊκή συμφωνία με οφέλη για τους Βρετανούς, χωρίς τις υποχρεώσεις της προηγούμενης συμφωνίας. Επιπλέον, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την βοήθεια του λαού με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015 ως όπλο στις διαπραγματεύσεις, έτσι και ο Τζόνσον επιδιώκει τη λαϊκή συγκατάθεσή για την προώθηση αυτής της ουτοπικής συμφωνίας, προκειμένου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση ενάντια στους «αδέσποτους γραφειοκράτες» στις Βρυξέλλες.

Τελικά, στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, υπερίσχυσε το «δόγμα Ντάισελμπλουμ» :αυστηρή δημοσιονομική πολιτική ως απάντηση στο επιχείρημα του Έλληνα πρωθυπουργού για δημοκρατική νομιμοποίηση.

Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στην περίπτωση της Βρετανίας. «Η ΕΕ δεν πρόκειται να παραβλέψει την βούληση των 27 κρατών-μελών προκειμένου να επιδοθεί στις ιδιοτροπίες ενός λαϊκιστή ηγέτη. Αυτό είναι το πιο πολύτιμο μάθημα που η εμπειρία του Τσίπρα μπορεί να διδάξει στον Τζόνσον» αναφέρει συμπερασματικά ο Independent.

Πηγή: protothema.gr (ανάλογο δημοσίευμα και στο in.gr)

*Μανιχαϊσμός (από το Βικιλεξικο / el.wiktionary.org):
Θρησκεία που ιδρύθηκε τον 3ο αι. μ.X. και βασίζεται στη ζωροαστρική ιδέα της διαρκούς σύγκρουσης μεταξύ καλού και κακού μέσα από τα δύο ανταγωνιστικά στοιχεία, του φωτός και του σκότους. Στηρίχτηκε στο χριστιανισμό, στον βουδισμό και σε ορισμένες άλλες θρησκείες ανατολικών λαών.
Κάθε δυϊστική θεωρία ή άποψη που δέχεται ότι δεν υπάρχει παρά μόνο το καλό ή το κακό.
Η διαρκής σύγκρουση αντιπάλων πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου