14 Αυγούστου 2019

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σοβαρές απώλειες 11,23% στο α΄ 15θήμερο του Αυγούστου

Με 9 στις 10 συνεδριάσεις στο... κόκκινο και σημαντική πτώση 11,23% για τον Γενικό Δείκτη και ακόμη μεγαλύτερη πτώση 25,44% για τον τραπεζικό δείκτη έκλεισε σήμερα το α΄ 15θήμερο του Αυγούστου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μετά από ένα επτάμηνο ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Αύγουστος αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ο "κόκκινος" μήνας του 2019, αφού έχει στερήσει από τον Γενικό Δείκτη 101 μονάδες (από τις 899,93 μονάδες της 31ης Ιουλίου υποχωρεί στις 798,89 μονάδες σήμερα 14 Αυγούστου).

Σημαντικά μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τις τράπεζες που έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους, με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών από τις 828,24 μονάδες της 31ης Ιουλίου να υποχωρεί στα σημερινά χαμηλά των 617,55 μονάδων. 

Ειδικότερα σήμερα (14.8.2019), ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,40% στις 798,89 μονάδες, που ήταν και το χαμηλότερο σημείο της ημέρας. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,69%, στις 1.964,29 μονάδες, ενώ ο  τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 5,84% στις 617,55 μονάδες. Ο τζίρος σήμερα διαμορφώθηκε στα 71,2 εκατ. ευρώ, μάλλον σε υψηλά για την περίοδο επίπεδα. 

Στο ταμπλό σήμερα, η Εθνική έκλεισε με βουτιά 7,75%, με την Eurobank και την Πειραιώς να την ακολουθούν με πτώση 6,86% και 6,51% αντίστοιχα. Απώλειες 4,14% για τον Σαράντη, με τις Alpha Bank, Μυτιληναίο και Λάμδα να σημειώνουν πτώση που ξεπέρασε το 3%. Άνω του -2% έκλεισαν οι Aegaen, ΔΕΗ, Jumbo, Ελλάκτωρ και Coca Cola. Η πτώση σε Titan, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέερνα, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Cenergy και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή η Βιοχαλκο, ενώ Φουρλής και ΕΧΑΕ έκλεισαν με μικρά κέρδη.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, το ΧΑ δείχνει να μην μπορεί να ενεργοποιήσει θετικά τα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, τα οποία στο περιθώριο ενός risk off από τις αναδυόμενες αγορές, αναδιπλώνουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, αφού τα κέρδη που "γράφουν" είναι ήδη μεγάλα. Και πράγματι, δεν χωρά αμφιβολία ότι παγκοσμίως γίνεται μια μεγάλη μετατόπιση κεφαλαίων, με τη Λ. ΑΘηνών να έχει και αυτή μπει σε αυτόν τον χάρτη. Και η ρηχότητά της έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και μικρές κινήσεις να προκαλούν μεγάλες αναταράξεις, διασπώντας με ευκολία τις στηρίξεις.

Παράλληλα, στο διεθνές περιβάλλον πυκνώνουν ανησυχητικά τα σύννεφα, καθώς πολλαπλασιάζονται τα ανοιχτά μέτωπα. Από το πολύ πιθανό ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, την βεβαιότητα σχεδόν πως η Ιταλία πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές, τους φόβους για πιθανή ύφεση στην Γερμανία και για νέα χρεοκοπία στην Αργεντινή, μέχρι τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα, όλα αυτά δημιουργούν ένα "πτωτικό μείγμα" με αποτέλεσμα οι δείκτες στις 
διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές να κινούνται στο ...κόκκινο.

Ειδικότερα σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν σημαντική πτώση με τον DAX στη Γερμανία να καταγράφει 
απώλειες -2,19% και τον CAC στο Παρίσι επίσης πτώση -2,08%. Ακόμη μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν την Τετάρτη οι δείκτες στις ΗΠΑ, όπου στη Wall Street ο βιομηχανικός Dow Jones έκανε "βουτιά" κατά -3,05%, ο γενικός S&P 500 είχε απώλειες -2,96% και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση -3,02%. Και φυσικά σε όλα αυτά το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί να αντισταθεί. 

Takis Ant για το afirimeno.com

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου