31 Αυγούστου 2019

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με απώλειες 3,5% τον Αύγουστο του 2019

Μάζεψε την μεγάλη «χασούρα» του πρώτου 15νθημέρου του Αυγούστου ο Γενικός Δείκτης αλλά δεν απέφυγε το κλείσιμο με μηνιαίες απώλειες 3,5% μετά από ένα επτάμηνο ανοδικό σερί. 

Την Παρασκευή, 30 Αυγούστου, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,12% στις 868,10 μονάδες, όπως και ο τραπεζικός δείκτης που έκλεισε επίσης με άνοδο 2,11% στις 781,99 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 91,2 εκατ. ευρώ. Οπως και τις δυο προηγούμενες ημέρες, έτσι και την Παρασκευή, η συνεδρίαση ξεκίνησε με προσεκτικές κινήσεις, κυρίως από την πλευρά των αγοραστών, συνεχίστηκε με επιτάχυνση των αγορών μέχρι τις 16.00', ενώ ο ρυθμός εντάθηκε μετά τις 16.30΄ για να κορυφωθεί προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

ο Γενικός Δείκτης την 30η Αυγούστου

Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 3,5%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,65%. Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε τον μήνα πτώση κατά 5,58% μετά το -25% που σημείωνε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Ο μήνας άρχισε με προσδοκίες και με τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 900 μονάδες, αλλά μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο δοκίμαζε τις 800 μονάδες, με το χαμηλό του να είναι οι 791 μονάδες στις 16 Αυγούστου. Το πρώτο δεκαπενθήμερο είχε καταγράψει μόνο μία ανοδική συνεδρίαση και σωρευτικές απώλειες πάνω από 11%. Ωστόσο, μετά τη μεγάλη αντίδραση της 19ης Αυγούστου, με το επικό +4,58% για το Γενικό Δείκτη (και το +8,79% για τον τραπεζικό), η πορεία του ήταν σταθερά ανοδική, με τις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν να καταγράφει μόνο δύο πτωτικές συνεδριάσεις και να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του πρώτου μισού του μήνα.

Έτσι, οι μηνιαίες απώλειες περιορίστηκαν σημαντικά, με τον Αύγουστο μάλιστα να εμφανίζει έντονη συναλλακτική δραστηριότητα σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών και την αγορά να αντέχει στις διεθνείς αναταράξεις που υπήρξαν λόγω κυρίως του εμπορικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Σαφώς μεγάλη στήριξη στην αγορά παρείχε η εντυπωσιακή βελτίωση των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά και να διαμορφώνεται στο 1,58% την Παρασκευή.

Επίσης, θετικά λειτούργησε προς το τέλος του μήνα και η πλήρης άρση των capital controls, η οποία ενδεχομένως να δρομολογήσει και τη βελτίωση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών.

Ο Σεπτέμβριος που ξεκινά είναι παραδοσιακά ένας μήνας με έντονη κινητικότητα για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Ειδικότερα ο φετεινός αφού αναμένονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις, αίρονται τα capital controls, ολοκληρώνονται τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου και διεξάγονται σημαντικά roadshows με τη συμμετοχή ελληνικών εισηγμένων εταιρειών.

Takis Ant για το afirimeno.com
Με πληροφορίες από capital.gr, kathimerini.gr και euro2day.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Χρηματιστήριο Αθηνών: Σοβαρές απώλειες 11,23% στο α' 15θήμερο του Αυγούστου
Άλμα +4,58% στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα 19.8.2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου