12 Αυγούστου 2019

Ηλεκτρικά πατίνια: Οικολογική μετακίνηση ή πληγή;

Τα ηλεκτρικά πατίνια κυριαρχούν πλέον στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων γαλλικών πόλεων, έχουν όμως προκαλέσει χιλιάδες ατυχήματα και οι κάτοικοι ζητούν άμεσα μέτρα. Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα, όπου τα ηλεκτρικά πατίνια «κατακτούν» το κέντρο της Αθήνας;
Από δυο δημοσιεύματα, στη Deutsche Welle και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνέχεια:

«Πληγή» τα ηλεκτρικά πατίνια στη Γαλλία

Τα ηλεκτρικά πατίνια που ξεκίνησαν σαν «οικολογική» μόδα μετακίνησης, μετατράπηκαν μέσα σε λίγους μήνες σε πραγματική πληγή. Κυκλοφορούν παντού σε πεζοδρόμια ή δρόμους, σταθμεύουν όπου νάναι, αναπτύσσουν ταχύτητες που μπορεί ν’ αγγίξουν τα 30 χλμ/ώρα και έχουν ήδη προκαλέσει πολλά ατυχήματα με πολίτες στα πεζοδρόμια.

«Να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το χάος» φωνάζουν τα θύματα, όπως ο Αρνώ που είδε τη γυναίκα του με το επτά μηνών μωρό στην αγκαλιά της να τραυματίζεται στο πεζοδρόμιο ή ο Ζαν Ρενέ σύζυγος της Ιζαμπέλ, επαγγελματίας πιανίστριας στην Όπερα, με σπάσιμο στο χέρι.

Μαζί με άλλους αγανακτισμένους πολίτες συνέστησαν μια ένωση «προσφιλούς προς τον άνθρωπο δράσης, κατά της αστικής αναρχίας, φορέα της κοινωνικής αγένειας» (Apacauvi ), όπως την ονόμασαν και σήμερα συναντούν την αρμόδια υπουργό Μεταφορών ζητώντας την λήψη μέτρων άμεσα.

Πριν από μερικές εβδομάδες η υπουργός Μεταφορών Ελιζαμπέθ Μπορν, έχοντας συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος, είχε δηλώσει ότι και τα πατίνια «θα ενταχθούν στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας».

Οι ρυθμίσεις όμως καθυστερούν και με αφορμή το νομοθετικό κενό, όποιος θέλει σήμερα, φτιάχνει εταιρεία για ηλεκτρικά πατίνια. Στο Παρίσι 12 είναι για την ώρα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται. Έχουν κυρίως αγγλικές ονομασίες πουλιών ή αποκαλούνται άνεμος: Bird, Wind, Tier. Ακόμα πάντως και ο Τζαμαικανός σταρ του αθλητισμού Γιουσέιν Μπολντ παρουσίασε στο Παρίσι το δικό του πατίνι Bolt.

Η δήμαρχος Παρισίων Αν Ινταλγκό,που σκοπεύει να δώσει άδεια μόνο σε 2 ή 3 εταιρείες, σηκώνει τα χέρια ψηλά διότι δεσμεύεται για την ώρα νομικά και δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει, περιμένοντας να εγκριθεί η σχετική νομοθεσία.

Πηγή: Deutsche Welle 


Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα; Ένα άρθρο από παλαιότερο (προ εξαμήνου) δημοσίευμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Τα ηλεκτρικά πατίνια «κατακτούν» το κέντρο της Αθήνας 

Εύκολες, γρήγορες, οικονομικές και «πράσινες» μετακινήσεις για κοντινές αποστάσεις στην Αθήνα υπόσχονται τα ηλεκτρικά πατίνια που ήδη εδώ και δυο μέρες εξυπηρετούν τους Αθηναίους στις διαδρομές τους στην πόλη.

Τα ηλεκτρικά πατίνια της Lime, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος διαχείρισης της εταιρείας, Νικόλας Χατζηδάκης, «προσφέρουν υπηρεσίες έξυπνης κινητικότητας κι είναι διαθέσιμα σε όλα τα σημεία της Αθήνας, αλλά κυρίως στο ιστορικό τετράγωνο του κέντρου της πόλης, σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως η Ερμού, ο Κεραμεικός, το Μοναστηράκι από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ».

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης, τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν σύστημα GPS, ασύρματη τεχνολογία και αυτόματο κλείδωμα, ενώ είναι διαθέσιμα σε όποιον έχει κατεβάσει την εφαρμογή της στο κινητό του.

Μέσω της εφαρμογής ο πολίτης μπορεί να εντοπίσει το πιο κοντινό διαθέσιμο πατίνι, να λάβει τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης, να το ξεκλειδώσει και να το χρησιμοποιήσει αφήνοντας το πατίνι στο τέλος της διαδρομής του.

Το κόστος για το ξεκλείδωμα είναι 1 ευρώ και κάθε λεπτό διαδρομής κοστίζει επιπλέον 0.15 λεπτά, ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στάθμευσης. «Μπορεί ο χρήστης να οδηγήσει το πατίνι και να το αφήσει όπου θέλει, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να το παραδώσει. Αυτή είναι η καινοτομία του. Αρκεί ο χρήστης να το… παρκάρει σε σημεία που επιτρέπεται σύμφωνα με τον ΚΟΚ».

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι ασφαλή και εύκολα στη χρήση, κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 25χλμ./ώρα, λειτουργούν με ηλεκτρική επαναφορτιζόμενη μπαταρία και είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και protothema.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου