19 Αυγούστου 2019

Β. Κορκίδης: Τα κακά μαντάτα για ύφεση έρχονται από τη προσφορά και ζήτηση πετρελαίου και χρυσού

«Τα "κακά μαντάτα" για πιθανή ύφεση που έρχονται από τη μειωμένη ζήτηση του πετρελαίου και την αυξημένη τιμή του χρυσού σίγουρα σκιάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας» τονίζει σε άρθρο του στην “ΑΞΙΑ” ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, ενώ σημειώνει ότι ο χρυσός είναι ένα παραδοσιακό εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνων σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας. Παράλληλα ολοένα και περισσότεροι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό οδηγώντας την τιμή του σε επίπεδα, που είχαμε να δούμε εδώ και περισσότερο από έξι χρόνια.

Πιο αναλυτικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδηςσύμφωνα με σχετική ανάρτησή του στο facebook αναφέρει στο άρθρο του, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Τα ανησυχητικά μηνύματα για ένα νέο κύκλο ύφεσης έρχονται σχεδόν από παντού, όπως τα χρηματιστήρια, τις αγορές ομολόγων, τις κεντρικές τράπεζες, τη βιομηχανική παραγωγή, τη κατανάλωση, τις τιμές πετρελαίου και χρυσού. 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας πρόσφατα πρόσθεσε μια ακόμα παράμετρο ανησυχίας, αφού η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, κινείται με χαμηλότερο ρυθμό από το 2008, όταν ξέσπασε η τότε οικονομική κρίση. Στη μηνιαία έκθεση της ΙΕΑ αναφέρεται πως η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο αβέβαιη, με την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου να είναι πολύ υποτονική το πρώτο εξάμηνο του 2019... Εν τω μεταξύ, σε χαμηλά επταμήνου υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, κάτω από τα 60$ το βαρέλι, καθώς η σινοαμερικανική εμπορική διένεξη επιβαρύνει τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και την ενεργειακή ζήτηση. Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και των δασμών είναι σοβαρές, όμως ο μεγάλος φόβος είναι ότι η κινεζική οικονομία έχει χάσει την ορμή του παρελθόντος ενώ η παγκόσμια παραγωγή συνεχίζει να πατάει φρένο, αυξάνοντας τις ανησυχίες όλων...

Ο χρυσός από την άλλη, παρά τη διορθωτική πτώση του τη προηγούμενη εβδομάδα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Από τα τέλη Μαΐου, έχει αρχίσει μία ξέφρενη πορεία καταγράφοντας μέχρι σήμερα κέρδη άνω του 14%... Μετά την άνοδο σε υψηλό έξι ετών και ένα πρόσφατο άλμα 2,4%, παρατηρούνται κάποιες μικρές απώλειες, αλλά παραμένει πάνω από το επίπεδο των 1.500 δολαρίων ανά ουγκιά. 

Ο βασικός λόγος, που οι τιμές του χρυσού ξεπέρασαν το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, είναι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας που δεν δείχνει να καταλαγιάζει, στέλνοντας έτσι τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων... Τον Αύγουστο του 2011, πριν οκτώ χρόνια, ο χρυσός κατέγραψε ιστορικό υψηλό στα 1.918 δολάρια, δηλαδή στο αποκορύφωμα των επιπτώσεων της κρίσης χρέους. Η έντονη λάμψη του χρυσού κατά καιρούς, λειτουργεί ως “alarm” οικονομικού συναγερμού και ως ένδειξη έλευσης περιόδου που η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα κυριαρχούν. 

Ο χρυσός είναι ένα παραδοσιακό εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνων σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού ασκεί πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες να ενισχύσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό, αντί σε ομόλογα αρνητικού επιτοκίου της ΕΚΤ και μειωμένου επιτοκίου από τη FED. Ας ελπίσουμε ότι ο χρυσός θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πίεσης και μόνο, χωρίς να επαναληφθεί η πολυδιάστατη κρίση της περιόδου 2008-2011. 

Τα “κακά μαντάτα” από τη μειωμένη ζήτηση του πετρελαίου και την αυξημένη τιμή του χρυσού σίγουρα σκιάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Οι κλιμακούμενες εντάσεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, οι οικονομικές επιπτώσεις ενός σκληρού Brexit, η στασιμότητα των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης και ο φόβος γενικευμένης γεωπολιτικής κρίσης με αφορμή το Ιράν, δημιουργούν ένα περιβάλλον με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας να είναι σίγουρα παρούσα και τον κίνδυνο μιας πιθανής ύφεσης να βρίσκεται πολύ κοντά... 

Είναι αυτονόητο, ότι οι σκιές για ένα νέο κύκλο ύφεσης θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τη προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας, που ακόμα και υπό συνθήκες παγκόσμιας επιβράδυνσης, καλείται να πάει αντίθετα στο ρεύμα και να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της».


Χρυσός, ο νέος βασιλιάς των αγορών 

O νέος βασιλιάς των αγορών λάμπει, αναφέρει δημοσίευμα στην naftemporiki.gr. Δεν είναι άλλος από το χρυσό, στον οποίο στρέφονται ολοένα και περισσότεροι επενδυτές οδηγώντας την τιμή του σε επίπεδα, που είχαμε να δούμε εδώ και περισσότερο από έξι χρόνια. Περί τα 2,6 δισ. δολάρια έριξαν οι επενδυτές σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), που συνδέονται με το πολύτιμο μέταλλο μόνο τον Ιούλιο. 

Αύξησαν έτσι τις συλλογικές τους τοποθετήσεις στους 2.600 τόνους, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2013, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί 18% το τελευταίο τρίμηνο υπερβαίνοντας και πάλι τα 1.500 δολάρια ανά ουγκιά, καθώς οι επενδυτές ζητούν ένα καταφύγιο για να προστατευθούν από τις εμπορικές αντιπαραθέσεις και το υψηλό πολιτικό ρίσκο, που ενισχύουν την απειλή της ύφεσης... 

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι του χρυσού θα έχει συνέχεια, καταλήγει το δημοσίευμα. 

Πηγές: facebook.com/korkidisvasilisnaftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου