31 Αυγούστου 2019

Εικόνες της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου μετά από 45 χρόνια

Για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια, φωτογράφος του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων μαζί με μια ομάδα Αμμοχωστιανών, επιβιβάστηκε σε ένα καΐκι που έκανε την διαδρομή από το λιμάνι της Αμμοχώστου κατά μήκος της ακτογραμμής της πόλης και την κατέγραψε με τον φακό της.

Το βίντεο και οι αποκλειστικές φωτογραφίες από το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου από τη θάλασσα δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Σε κάποιες από αυτές διακρίνονται η ανέγερση νέων οικοδομών, κατασκευαστικοί γερανοί και ξαπλώστρες με ομπρέλες σε οργανωμένη πλαζ, με φόντο τα ερειπωμένα κτίρια. 




Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου άνοιξε για περίπου 40 Τούρκους και τουρκοκύπριους δημοσιογράφους χθες, ύστερα από πρόσκληση του λεγόμενου «υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει τα Βαρώσια «Λας Βέγκας».

Στη ξενάγηση από τον Κουντρέτ Οζερσάι συμμετείχε και ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπτουλάχ Γκιούλ, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στο ψευδοκράτος. 

Στις φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους τ/κ ΜΜΕ φαίνονται οι χορταριασμένοι δρόμοι, τα εγκαταλελειμμένα κτήρια και τα σπασμένα τζάμια σε βιτρίνες καταστημάτων, ενώ η φθορά του χρόνου είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. 

Κατά την ενημερωτική επίσκεψη παρουσιάστηκε η περιοχή και το έργο της «καταγραφής» των περιουσιών που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα. Σε δηλώσεις του ο Κουντρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι το έργο της «καταγραφής» συνεχίζεται και επανέλαβε τη δέσμευσή του να κάνει βήματα για το Βαρώσι.

Έντονη αντίδραση από τη Λευκωσία

Η πρόσκληση και η ξενάγηση των Τουρκοκύπριων και Τούρκων δημοσιογράφων εντός της εγκαταλελειμμένης πόλης, την πρώτη (επίσκεψη) από το 1974, έγινε από τον Οζερσάι εν αναμονή της άφιξης της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και μεσούσης της προσπάθειας που καταβάλλεται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολίασε τις προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, λέγοντας ότι «ο κ. Οζερσάι με τις χθεσινές σκηνές έπαιξε με τα αισθήματα, έπαιξε με τον πόνο των Αμμοχωστιανών, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε πώς είναι να βλέπεις φωτογραφίες από το σπίτι σου 45 χρόνια μετά. Εμείς θέλουμε επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τον πόνο του κόσμου. Η συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής με την κα Λουτ θα είναι καθοριστικής σημασίας έτσι ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανα με ένα και μοναδικό στόχο: την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων».

«Το θέμα θα τεθεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο πέραν των όσων έχουν γίνει ήδη από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, έτσι ώστε να τερματιστούν οι όποιες σκέψεις και ό,τι κρύβεται πίσω από τέτοιες σκέψεις» τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, Πολίτης Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου