26 Αυγούστου 2019

Εκπληκτικά μέρη που η μαγεία τους κινδυνεύει να χαθεί με το πέρασμα των χρόνων

Ορισμένες τοποθεσίες στον πλανήτη επηρεάζονται με γρηγορότερο βαθμό από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων. Παράλληλα, τοπικές κουλτούρες και παραδόσεις αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η μαγεία τους με το πέρασμα των χρόνων.

Σε δημοσίευμά του, ο ιστότοπος Ecophiles στέκεται σε επτά τοποθεσίες, οι οποίες – όπως σημειώνει – εκτιμάται ότι θα γίνουν αγνώριστες σε μερικά χρόνια. 


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυξάνει τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Βενετία. Φωτο επάνω αριστερά: PHASMA/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε ό,τι αφορά το Θιβέτ, παρατηρεί ότι γλωσσική του ποικιλομορφία εξαφανίζεται με την εξάπλωση του Διαδικτύου, αλλά και επειδή δεν περιλαμβάνονται όλες οι γλώσσες στην εκπαίδευση που παρέχεται από το Δημόσιο. Μαζί με τις διαφορετικές διαλέκτους, υπάρχει ο φόβος πως θα χαθούν παραδόσεις και γνώσεις.


Η Jing Li φορά μία παραδοσιακή στολή του Θιβέτ, καθώς ετοιμάζεται για τη φωτογραφία του γάμου της στο ορεινό πέρασμα Nianqing Tanggula, στην αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ. Φωτο: REUTERS/DAMIR SAGOLJ

Από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας απειλούνται και τα Νησιά του Πάσχα, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Προγνωστικά μοντέλα ερευνητών προειδοποιούν ότι η στάθμη της θάλασσας ενδέχεται να ανέβει στην περιοχή έως και 1,8 μέτρα μέχρι το 2100. 


Νησιά του Πάσχα. Φωτο: REUTERS/CARLOS BARRIA

Σε ό,τι αφορά την Ανταρκτική, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι πάγοι άρχισαν να λιώνουν φέτος έναν μήνα πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το παρελθόν. 


Πάγοι στην Ανταρκτική. Φωτο: SHUTTERSTOCK


Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, συρρικνώνεται κάθε χρόνο, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια ο αριθμός των κοραλλιών που φιλοξενεί έχει μειωθεί κατά 50%.


Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Φωτο: EPA/AIMS

Το νησιωτικό κράτος Τουβαλού εκτιμάται πως θα είναι ένα από τα πρώτα που θα καλυφθούν από τον Ειρηνικό Ωκεανό, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Δεδομένου ότι το υψηλότερο σημείο του βρίσκεται μόλις 4,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού, ακόμη και μια μικρή άνοδος της στάθμης θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το μικρό νησιωτικό κράτος. 


Το μικρό νησιωτικό κράτους Τουβαλού στον κεντρικό Ειρηνικό. Φωτο: SHUTTERSTOCK

Στον αντίποδα, η Νεκρά Θάλασσα βλέπει τη στάθμη της να υποχωρεί κατά ένα μέτρο το έτος, η οποία αποδίδεται κυρίως στο ότι κατασκευάστηκαν πολλά φράγματα στον ποταμό Γιαρμούκ, ο οποίος τροφοδοτεί με νερό τον ποταμό Ιορδάνη που καταλήγει στη Νεκρά Θάλασσα. 


Η Νεκρά Θάλασσα. Φωτο: EPA/ABIR SULTAN

Είναι λοιπόν επτά εκπληκτικά μέρη που αξίζει να επισκεφθεί κανείς πριν χαθεί η μαγεία τους με το πέρασμα των χρόνων.

Πηγές: Ecophiles, naftemporiki.gr 

Δείτε και αυτή την ανάρτησή μας:
Στη Βενετία που κινδυνεύει!
Και όμως η Βενετία (Venezia), η πόλη με τη μοναδική ομορφία στον πλανήτη, κινδυνεύει! Η Βενετία, που είναι χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες, η πόλη που είχα βρεθεί και εγώ κάποτε μαζί με τις ορδές των τουριστών... Oλόκληρο το άρθρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου