7 Αυγούστου 2019

Υπάρχει θέμα με τα προσόντα του επικεφαλής της ΕΥΠ;

Κατά την συζήτηση χθες στη Βουλή για το σχέδιο νόμου για το «Επιτελικό Κράτος», το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, μεταξύ πολλών άλλων τέθηκε από την αντιπολίτευση και το θέμα της ανεπάρκειας των τυπικών προσόντων του κ. Παναγιώτη Κοντολέοντα για την θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην επιλογή της κυβέρνησης να θέσει ως επικεφαλής της ΕΥΠ (Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) τον κ. Παν. Κοντολέοντα εστιάζοντας στο βιογραφικό του είπε:

«Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι ο άνθρωπος έχει κάνει σπουδές στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το πτυχίο αυτό μάλλον δεν έχει αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι ένα πτυχίο μουσικής... Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ» αναρωτήθηκε.

«Τα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια είναι κρίσιμα θέματα. Με ποια εχέγγυα επιλέγετε εσείς έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρει κανείς και η μόνη του περγαμηνή είναι ότι ήταν σε κάποια ιδιωτική εταιρία security» είπε. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε μάλιστα ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η συγκεκριμένη εταιρία έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης, πρόστιμα από το ΣΕΠΕ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ και άλλες παραβιάσεις.

«Με ποια εχέγγυα και ποιες ασφαλιστικές δικλείδες μας λέτε ότι μπορεί να ανταποκριθεί αυτός ο άνθρωπος στην εθνική αποστολή με όρους εθνικού σχεδιασμού, με όρους εμπιστοσύνης και εχεμύθειας και το κυριότερο με όρους σεβασμού στο δημοκρατικό χαρακτήρα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αντικαταστήσει τον επικεφαλής της ΕΥΠ.

Απαντώντας, σε ότι αφορά την ΕΥΠ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει κανένα νόμο και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος άφησε υπόνοιες ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ (από τον Ιανουάριο του 2015), Γιάννης Ρουμπάτης, περίπου παρακολουθούσε τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τις δηλώσεις Βαρουφάκη ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτης είχε κάνει σπουδές στο αντικείμενο του, ήταν για χρόνια υπουργός, βουλευτής και ευρωβουλευτής και «δεν άφησε καμία σκιά κατά τη διάρκεια της θητείας του».

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τα βιογραφικά όλων όσων επιλέχθηκαν να στελεχώσουν καίριες θέσεις στην εθνική ασφάλεια. Ειδικά για τον κ. Κοντολέοντα η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: «O Παναγιώτης Κοντολέων γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. To 1999 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση (Management) στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2001 απέκτησε Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Επί σειρά ετών διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια κατείχε θέση Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου σε όμιλο εταιρειών, που συνολικά απασχολεί πάνω από 2.000 άτομα προσωπικό και έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 50 εκ. ευρώ. Μιλάει αγγλικά και έχει βασική γνώση γαλλικών».

Υστερα από τα πιο πάνω, σοβαρές αμφιβολίες, για το αν και κατά πόσο ο κ. Κοντολέων διαθέτει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για την συγκεκριμένη θέση, όπως αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξακολουθούν να υπάρχουν.

Πηγές: Στοιχεία από: kathimerini.grΑΠΕ-ΜΠΕethnos.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου