11 Αυγούστου 2019

Η κατάργηση του «βάσιμου λόγου» των απολύσεων

Τροπολογία με την οποία καταργούνται τρεις διατάξεις, μεταξύ των οποίων και εκείνες που αφορούν τη θεσμοθέτηση του "βάσιμου λόγου απόλυσης" εργαζομένου, έφερε ξαφνικά την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στη Βουλή. Η κατάθεση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων προκάλεσε την έντονη αντίθεση όλων των κoμμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία αποχώρησαν από τη διαδικασία της συζήτησης, κάνοντας λόγο για μη σεβασμό των θεσμών.

Οι επίμαχες τροπολογίες

Με τη δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, καταργούνται τρεις διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορούν στα εξής θέματα:
1. στο βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν.4611/2019)
2. στην ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 ν.4554/2018)
3. στην αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν, 4611/2019).
Για τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις έχει υπάρξει έντονη αντίδραση από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ μόλις πριν από δύο μήνες και η έκθεση της Κομισιόν είχε εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με το θέμα της θεσμοθέτησης του «βάσιμου λόγου απόλυσης». 


Τι σημαίνει η κατάργηση του «βάσιμου λόγου» των απολύσεων 

Σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης, η κατάργηση αυτών των διατάξεων έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, την αποτελεσματική προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, αλλά και την ταχύτερη εκδίκαση των εργατικών υποθέσεων που φθάνουν στα δικαστήρια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η νομοθεσία που εισήγαγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο με τον νόμο 4611/19 (άρθρα 48 και 49) επιδεινώνει «ραγδαία μια βασική παθογένεια του ελληνικού συστήματος, τις καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που φτάνουν να τελεσιδικούν έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα 2-5 ετών». 

Επίσης, ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για την κατάργηση της διάταξης περί «βάσιμου λόγου απόλυσης», είναι ότι σε περίπτωση που για το κύρος της καταγγελίας μιας σύμβασης εργασίας καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή του «βάσιμου λόγου της καταγγελίας» που αφορά το πρόσωπο του εργαζόμενου, τότε αυτός ο εργαζόμενος είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο της διαπόμπευσης, καθώς στο κείμενο της καταγγελίας θα αναγράφεται ρητά ότι δεν είναι κατάλληλος για τη θέση εργασίας, ή ότι η συμπεριφορά του δημιουργεί προβλήματα. 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «καταργεί τον “κόφτη” στις προσλήψεις που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς, ενδεικτικά, τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις. Δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία τεχνητή απώλεια θέσεων εργασίας λόγω αναποτελεσματικών κυβερνητικών ρυθμίσεων. Γι’ αυτό καταργούμε άμεσα το άρθρο 48 πριν προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημία, σημειώνει. 

Τσίπρας: Διαδικασίες «κατά παραγγελία του ΣΕΒ»

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για αντεργατική τροπολογία, στο ίδιο μήκος κύματος με την πρώτη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για διαδικασίες «κατά παραγγελία του ΣΕΒ», λέγοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση «δεν τολμά να υπερασπιστεί τις επιλογές της... Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ».

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας στο λογαριασμό του στο Facebook αναφέρει:
«Τροπολογίες, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της διαδικασίας που καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση. Καταργούν την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις καθώς και την ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζόμενούς τους.
Και νομοθετούν καθ' υπαγόρευση του ΣΕΒ και δεν τολμούν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια.
Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ». 

Βρούτσης: Η κατάργηση της διάταξης ΣΥΡΙΖΑ ξεμπλοκάρει τις προσλήψεις

Η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης θα ξεκλειδώσει εδώ και μήνες πολλές δρομολογημένες από επιχειρήσεις προσλήψεις, τις οποίες είχε «φρενάρει» η επίμαχη διάταξη, δηλώνει στο liberal.gr ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Εκτιμά ότι 
«θα απελευθερωθούν επιχειρηματικές αποφάσεις για αύξηση της απασχόλησης, τις οποίες είχε μπλοκάρει η επιβολή των αιτιολογημένων απολύσεων», κάνει λόγο για επαναφορά της ηρεμίας στην αγορά εργασίας, καθώς ακυρώνεται το φοβικό σύνδρομο των επιχειρήσεων, και θεωρεί ότι όλα αυτά σε συνδυασμό με το ευρύτερο οικονομικό κλίμα, θα έχουν θετικές επιπτώσεις στο ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων, με τελικά ωφελημένους τους εργαζόμενους αλλά και τους ανέργους.

Χαρακτηρίζει την ρύθμιση που καταργήθηκε ως 
«μοναδική παγκόσμια πατέντα», καθώς όπως λέει, καθιέρωνε για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού δικαίου το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το οποίο θα ακολουθούσε τον εργαζόμενο σε όλο του τον εργασιακό βίο. «Ανάγκαζε τις επιχειρήσεις να καταγράφουν συμπεριφορές εργαζομένων, ώστε αν αυτοί χρειασθεί να απολυθούν, να μπορούν μετά οι εργοδότες να τεκμηριώσουν το βάσιμο λόγο της απόλυσης», σημειώνει ο υπουργός.

Σχετικά με τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κατάργηση του «βάσιμου λόγου» των απολύσεων έγινε «κατά παραγγελία του ΣΕΒ» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφέρει: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι η κατάργηση της διάταξης αποτελεί ρουσφέτι στον ΣΕΒ, τότε καλείται να απαντήσει κατά πόσο εκείνος εφάρμοζε την πολιτική του ΣΕΒ, επί 4,5 ολόκληρα χρόνια. Διότι εμείς καταργήσαμε μια διάταξη που είχε θεσμοθετηθεί στις 20 Μαΐου 2019 (παραμονές των εκλογών). Όλο όμως το προηγούμενο διάστημα εφαρμοζόταν το καθεστώς που τώρα εμείς επαναφέρουμε. Επιστρέφουμε δηλαδή στο καθεστώς που ίσχυε ακριβώς πριν τις 20 Μαΐου του 2019. Επί 4,5 δηλαδή χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοζε την πολιτική ΣΕΒ;» 

Πηγές: naftemporiki.grfacebook.com, liberal.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου