3 Αυγούστου 2019

Ο Γ. Παπαθανασίου, εκ των υπευθύνων της κρίσης, νέος πρόεδρος των ΕΛΠΕ

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), ενώ διευθύνων σύμβουλος (από αναπληρωτής διευθύνων) τοποθετείται ο Ανδρέας Σιάμισιης, σύμφωνα με επιστολή των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις κατά του διορισμού του Γ. Παπαθανασίου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Γιάννης Παπαθανασίου σπούδασε Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και άσκησε το επάγγελμα του εμπόρου ειδών τεχνολογικού εξοπλισμού κτιρίων, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Ι. Δ. Παπαθανασίου ΑΕ», μέχρι το 2002. Στις εθνικές βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Από το 2004 μέχρι το 2009 διετέλεσε υφυπουργός Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, το 2009, ανέλαβε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ήταν τότε που το δημόσιο έλλειμμα ξεπέρασε το 15% του ΑΕΠ, όπως έγινε γνωστό λίγους μήνες μετά, γεγονός που οδήγησε τη χώρα μας στη μακρόχρονη δημοσιονομική κρίση. Τον κατηγόρησαν ότι σ
χεδίαζε την οικονομική πολιτική της τότε Κυβέρνησης σε χαρτοπετσέτες!

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Παπαθανασίου είχε και πάλι διορισθεί από το Ελληνικό Δημόσιο ως Πρόεδρος στα Ελληνικά Πετρέλαια τον Φεβρουάριο του 2014, στη θέση του παραιτηθέντος για προσωπικούς λόγους, Χρήστου-Αλέξη Κομνηνού. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Ομίλου των ΕΛΠΕ στις 26 Φεβρουαρίου 2014.

ΣΥΡΙΖΑ: Μία ακόμη κίνηση κομματικοποίησης 

«Σε μια ακόμη κίνηση ακραίας κομματικοποίησης και "ικανοποίησης" ιδιωτικών συμφερόντων προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την τοποθέτηση διοίκησης στα ΕΛΠΕ ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις του κ. Λάτση», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του σχολιάζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις εξαγγελίες της για αξιοποίηση στελεχών πέρα από κόμματα και παρατάξεις, διορίζοντας τους κομματικούς εκλεκτούς της και μάλιστα τον πρώην υπουργό και πρώην πρόεδρο του ομίλου κ. Παπαθανασίου, ο οποίος δεν παρουσίασε θετικό έργο ούτε στο υπουργικό πεδίο ούτε στον όμιλο, παρά μόνο ζημίες για τα ΕΛΠΕ, ελλείμματα για τη χώρα και φαιδρότητες σε χαρτοπετσέτες».

ΚΙΝΑΛ: Στήριξη της πολιτικής που οδήγησε στην κρίση 

Ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στη στήριξη της πολιτικής που οδήγησε τη χώρα στην κρίση και τα μνημόνια αναφέρει σε ανακοίωσή του το ΚΙΝΑΛ με αφορμή την τοποθέτηση Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ: «Ο διορισμός από την κυβέρνηση, του κ. Παπαθανασίου πρώην Υπουργού Οικονομικών της Κυβέρνησης ΝΔ/Καραμανλή, ενός εκ των βασικών υπευθύνων του δημοσιονομικού εκτροχιασμού δυο πράγματα αποδεικνύει.

Πρώτον, ότι ο κ. Μητσοτάκης εμμένει σταθερά στη στήριξη της πολιτικής που οδήγησε την χώρα στο χείλος της καταστροφής, στην κρίση και τα μνημόνια.

Δεύτερον, ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού περί των άριστων, πηγαίνουν στο καλάθι των αχρήστων. Εκεί που θα συναντήσουν και την χαρτοπετσέτα επι της οποίας ως γνωστόν o κ. Παπαθανασίου σχεδίαζε την οικονομική πολιτική της τότε Κυβέρνησης» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου