6 Οκτωβρίου 2019

Στους δρόμους υπέρ της ανεξαρτησίας 200.000 Σκωτσέζοι

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Εδιμβούργο, ζητώντας την ανεξαρτησία της Σκωτίας, λιγότερο από έναν μήνα πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν γύρω στις 13.00, τοπική ώρα, από το βασιλικό πάρκο Χόλιρουντ. Κρατούσαν σκωτσέζικες σημαίες και ορισμένοι φορούσαν κιλτ και έπαιζαν πίπιζες.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, με ανάρτησή της στο Twitter εξήγησε ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στην πορεία αλλά «το πνεύμα της είναι με τους διαδηλωτές» και πρόσθεσε: «Μην έχετε καμία αμφιβολία – Η ανεξαρτησία έρχεται». 


Οι οργανωτές της πορείας, το κίνημα «Όλοι κάτω από το ίδιο λάβαρο» (All Under One Banner) ανακοίνωσαν ότι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι. Πέρσι, σε μια αντίστοιχη πορεία συμμετείχαν 20.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία. Η βουλευτίνα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Τζοάνα Κέρι έκανε λόγο με ανάρτησή της στο Twitter για 250.000 συμμετέχοντες φέτος.

Κάποιες ακόμη αναρτήσεις στο Twitter: 

Thousands of people from all over Scotland march in Edinburgh at the 'All Under One Banner' event in support of Scottish Independence The event is set to be the largest in recent history. See thread for tweets from marchers. #AUOBEdinburgh #auob #indyref2

(Χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη τη Σκωτία μετέχουν στο Εδιμβούργο στην εκδήλωση «All Under One Banner» για τη στήριξη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας Η εκδήλωση θα είναι η μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία. Δείτε το νήμα για tweets από τους διαδηλωτές. #AUOBEdinburgh#auob#indyref2)

Neil 󠁧󠁢Mackay @Neil_MacKay5
On 5th October 2019 Scotland and the world saw the biggest demonstration for Independence in Scottish History at #AUOBEdinburgh with over 200K attending the momentous event. A day when History was made.


(Στις 5 Οκτωβρίου 2019 η Σκωτία και ο κόσμος είδαν τη μεγαλύτερη διαδήλωση για την Ανεξαρτησία στην Ιστορία της Σκωτίας στο #AUOBEdinburgh με πάνω από 200 χιλιάδες συμμετέχοντες στο σημαντικό γεγονός. Μια μέρα που έγινε η Ιστορία). 



Να σημειωθεί ότι στο δημοψήφισμα του 2014 οι Σκωτσέζοι τάχθηκαν κατά της ανεξαρτησίας της επαρχίας τους, με ποσοστό 55%. Όμως στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για το Brexit, πάνω από έξι στους δέκα (62%) ψήφισαν να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η 
πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μέσα σε διάστημα δύο ετών εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ. Την Τετάρτη κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την Ένωση χωρίς συμφωνία.

Πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου