5 Οκτωβρίου 2019

Πομπέο: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις

«Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις για την υποστήριξη της Ελλάδας, όσον αφορά την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, σήμερα στην Αθήνα.

Επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ κατανοούν τους κινδύνους, καθώς γνωρίζουν τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα, είπε ότι στο πλαίσιο αυτό «δουλεύουμε πολύ στενά για να επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα, να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων αυτών και να έχουμε μία αποκλιμάκωση και αποτελέσματα αμοιβαία αποδεκτά».

«Υπάρχουν κάποια όρια και δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις. Δεν μπορεί να επιτραπεί αυτό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, τόνισε ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δραστηριότητες σε διεθνή ύδατα διέπονται από κανόνες και έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες».

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε νωρίτερα ότι «η στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας», «με τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις να βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο», επισημαίνοντας ότι σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή.

Εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για την υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCΑ), ο Ν. Δένδιας επισήμανε ότι «με την επικαιροποίηση της Συμφωνίας σήμερα, αναβαθμίζεται σημαντικά η στρατηγική συνεργασία των χωρών μας».

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Συμφωνία αυτή λειτουργεί «ως παράγον σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή» και αποτελεί και ένα μήνυμα προς οιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί στην περιοχή πέρα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας. Με μεγάλη σαφήνεια στο σημείο αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έστειλε και το μήνυμα προς την Τουρκία: «Όλοι οφείλουμε και πρέπει να λειτουργούμε στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων. Η παγκόσμια κοινότητα, η ανθρωπότητα έχει περάσει πολλά χρόνια από την εποχή των κανονιοφόρων. Βρισκόμαστε στην εποχή του Δικαίου και της συνεννόησης των λαών».


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, παίρνοντας τον λόγο από τον Έλληνα ομολόγό του, εξέπεμψε επίσης το ίδιο μήνυμα πως η "σημερινή είναι μία καινούργια μέρα για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, σχέσεις που είναι στο απόγειο τους". 

Ο κ. Πομπέο διαμήνυσε επίσης πως οι ΗΠΑ θέλουν να γίνουν σύμμαχος της Ελλάδας σε πολλά θέματα ενέργειας, «για την ευημερία της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου». Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε πως τον περασμένο διάστημα συναντήθηκε με την ηγεσία της Κύπρου και του Ισραήλ, που θέλουν να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας τονίζοντας: «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κανόνες σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και κανένας να μην κρατά την Ευρώπη σαν όμηρο». Και πρόσθεσε: «Και θέλουμε να κάνουμε τη σχέση αυτή πιο μόνιμη».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναδείξει το θέμα των τουρκικών δραστηριοτήτων προς τον αμερικανό ΥΠΕΞ λέγοντας:

«Στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, και συνοδευόμενα συχνά από μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική.

Αναφέρομαι, κύριε υπουργέ, στην πρακτική της γειτονικής Τουρκίας η οποία, δυστυχώς συχνά, δεν συνάδει με τη στάση φιλίας και συνεργασίας στην οποία επιμένει η Ελλάδα. Για τις εξελίξεις, αυτές, άλλωστε, έχει τοποθετηθεί και με επίσημες αποφάσεις της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος δεν ζητά παρά το αυτονόητο. Την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Προσδοκώ, στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα οδηγήσει τελικά, στη διαμόρφωση ενός πιο εποικοδομητικού και γόνιμου κλίματος στην περιοχή».


Επεισόδια και αντιδράσεις στην επίσκεψη Πομπέο

Συγκέντρωση ενάντια στην ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα 
στο κέντρο της Αθήνας. Η εκδήλωση ξεκίνησε από το Σύνταγμα και ακολούθησε πορεία προς στην αμερικανική πρεσβεία, όπου οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σημαίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, φώναξαν συνθήματα εναντίον των ΗΠΑ και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Στιγμιότυπο από τα σημερινά επεισόδια. Φωτό από kathimerini

Πιο πριν, προκλήθηκε ένταση στη οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου όταν διαδηλωτές πέταξαν μπογιές στο άγαλμα του Τρούμαν και οι αστυνομικοί απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Δήλωση Δημ. Κουτσούμπα. Νωρίτερα, ο ΓΓ της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωση του, τόνισε: «Η υπογραφή της νέας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα η διατήρηση και η επέκταση των στρατιωτικών αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα, οδηγούν μόνο σε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια τον ελληνικό λαό, σε ακόμα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση την περιοχή, σε ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή σε επεμβάσεις, σε αποστολές εκτός συνόρων και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και γι' αυτό υψώνουμε από σήμερα ένα στεντόρειο "όχι" απέναντι σε όλα αυτά. Συνεχίζουμε τον αγώνα, συνεχίζουμε την αντίσταση». 


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου