8 Ιουνίου 2020

NYT: Οι κανόνες για ασφαλείς εναγκαλισμούς εν μέσω πανδημίας

Από δημοσίευμα στους New York Times


Για να ανακαλύψει τον ασφαλέστερο τρόπο αγκαλιάς εν μέσω του ξεσπάσματος ενός μεταδοτικού ιού, ο συντάκτης του άρθρου των NYT ρώτησε την επιστήμονα Λίντσεϊ Μαρ, η οποία είναι μία από τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αέρα. 

Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, από μελέτη στο Χογνκ Κονγκ, η οποία δείχνει τον τρόπο που οι ιοί του αναπνευστικού μεταδίδονται μέσω των στενών επαφών, η Μαρ υπολόγισε ότι το ρίσκο έκθεσης στον ιό κατά τη διάρκεια ενός σύντομου εναγκαλισμού μπορεί παραδόξως να είναι πολύ χαμηλό.

Αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο: Δεν είναι γνωστή η ακριβής ποσότητα του νέου κορωνοϊού που απαιτείται για να νοσήσουμε, αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 200 και 1.000 μιρκοσωματίδια του ιού. Στον βήχα, υπάρχουν κατά μέσο όρο από 5.000 έως 10.000 ιοί. Αλλά οι περισσότεροι εκτοξεύονται στο έδαφος ή σε κοντινές επιφάνειες. Όταν, λοιπόν, οι άνθρωποι έρχονται σε στενή επαφή, μοναχά το 2% των σταγονιδίων του βήχα φτάνει έως το άλλο άτομο και μόλις το 1% θα είναι μολυσματικό, εξηγείται στο δημοσίευμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΛίντσεΪ Μαρ αλλά και άλλους ειδικούς, οι κανόνες για ασφαλείς εναγκαλισμούς είναι οι ακόλουθοι:

- Δεν πρέπει να βρισκόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο
«Αυτή η θέση αποτελεί μεγαλύτερο ρίσκο καθώς τα πρόσωπα βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο», εξηγεί η Μαρ.

- Δεν πρέπει να αγκαλιαζόμαστε με τα μάγουλά μας να αγγίζουν το ένα το άλλο, κοιτώντας προς την ίδια κατεύθυνση
Η στάση αυτή μας εκθέτει, επίσης, σε υψηλότερο ρίσκο καθώς η εκπνοή του ενός ατόμου βρίσκεται εντός της ζώνης εισπνοής του άλλου.

- Να αγκαλιαζόμαστε κοιτώντας προς αντίθετες κατευθύνσεις
Αυτός ο τρόπος εναγκαλισμού συνιστάται από τους ειδικούς, καθώς εμποδίζει την άμεση εισπνοή των μικροσωματιδίων που υπάρχουν στην εκπνοή του ατόμου που αγκαλιάζουμε. Επίσης, πρέπει να φοράμε προστατευτική μάσκα.

- Να αφήνουμε τα παιδιά να μας αγκαλιάζουν στο ύψος των γονάτων ή της μέσης
Η αγκαλιά στα συγκεκριμένα σημεία μειώνει τον κίνδυνο άμεσης έκθεσης σε σταγονίδια καθώς τα πρόσωπα βρίσκονται σε απόσταση. Υφίσταται, ωστόσο, το ρίσκο, το πρόσωπο ή η προστατευτική μάσκα του παιδιού να μολύνει τα ρούχα του ενήλικα, και γι' αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται η αλλαγή ρούχων.
Επιπλέον, οι ειδικοί συμβουλεύουν ο ενήλικας να κοιτάει προς άλλη κατεύθυνση και να μην αναπνέει στην μεριά που βρίσκεται το πρόσωπο του παιδιού.

- Οι παππούδες και οι γιαγιάδες να φιλούν τα εγγόνια τους στο πίσω μέρος του κεφαλιού
Σε αυτήν την περίπτωση, οι παππούδες εκτίθενται πολύ λιγότερο στην εκπνοή του παιδιού. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα ένα παιδί να έχει εκτεθεί στην εκπνοή κάποιου ψηλότερου ατόμου, γι' αυτό συνιστάται το φιλί μέσα από προστατευτική μάσκα.

Πηγή: kathimerini.gr 
Φωτογραφία: NYT, Eleni Kalorkoti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου