6 Ιουνίου 2020

Citi: 5 λόγοι για το ράλι στις αγορές

Τα lockdown που κρίθηκαν αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 είχαν καταστροφικές συνέπειες για μικρές και μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. Αυτό όμως δεν φαίνεται να πτοεί τους επενδυτές, που στρέφονται πάλι στο ρίσκο των μετοχών και τις οδηγούν σε νέα υψηλά. Η Citi εξηγεί πού οφείλεται αυτή η στροφή.

Tα θεμελιώδη για την παγκόσμια οικονομία είναι άκρως απογοητευτικά. Η Citi βλέπει συρρίκνωσή της 3,6% φέτος, ενώ σημειώνει πως ενώ στις αρχές του έτους οι αναλυτές ανέμεναν τα εταιρικά κέρδη (EPS) παγκοσμίως να σημειώσουν αύξηση 10% το 2020, τώρα περιμένουν πτώση 19%. Η ίδια η Citi προειδοποιεί ότι το πραγματικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ πιο επώδυνο, φτάνοντας σε πτώση 50%.

Αυτή η κατάρρευση των δεδομένων είχε αρχικά συνοδευθεί και από μαζικές ρευστοποιήσεις. Ο παγκόσμιος δείκτης των μετοχών MSCI World έκανε βουτιά 33% σε μόλις έναν μήνα. Ωστόσο ακολούθησε μία σχεδόν εξίσου εντυπωσιακή ανάκαμψη. Σήμερα ο παγκόσμιος δείκτης απέχει μόλις 9% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου και μόλις 6% από τις αρχές του έτους. 
Σημειώνεται ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η έντονα ανοδική κίνηση των αγορών κατά την χθεσινή ημέρα (Παρασκευή 5.6.2020), ορισμένα στοιχεία της οποίας προσθέτουμε εμείς στο τέλος.
Οι 5 λόγοι που επικαλούνται οι ειδικοί για να εξηγήσουν την κατάσταση, σύμφωνα πάντα με την Citi, είναι οι ακόλουθοι: 

1) Η στήριξη των κεντρικών τραπεζών. Η EKT έχει ανεβάσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 1,35 τρισ. ευρώ, ενώ η FED στις ΗΠΑ προχωρά σε εξίσου δυναμικές κινήσεις. Οι αναλυτές της Citi προβλέοπυν ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα δούμε παγκοσμίως προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αξίας 6 τρισ. δολαρίων. Εάν επιβεβαιωθεί το ποσό θα είναι τρεις φορές υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ.

2) Οι μετοχές είναι φθηνές σε σχέση με τα ομόλογα. Πριν ξεσπάσει ακόμη η πανδημία του νέου κορωνοϊού οι επενδυτές είχαν αρχίσει να γυρίζουν την πλάτη τους στις μετοχές, στρεφόμενοι περισσότερο στα ομόλογα. Έτσι μετά και την ραγδαία πτώση του Μαρτίου οι αποτιμήσεις των μετοχών διεθνώς είναι άκρως ελκυστικές.

3) Το short covering. H κάλυψη των θέσεων short θα μπορούσε επίσης να είναι ένας παράγοντας που θρέφει το ράλι των μετοχών. Όπως επισημαίνει η Citi αν και δεν έχουμε μεγάλες εισροές κεφαλαίων σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια το τελευταίο διάστημα, έχουμε δει το μεγαλύτερο short covering όλων των εποχών.

4) Λίγες μεγάλες μετοχές κάνουν όλη τη δουλειά. Ο δείκτης MSCI έχει ανακάμψει 38% από το ναδίρ στο οποίο είχε διολισθήσει τον Μάρτιο με την κεφαλαιοποίησή του να έχει ενισχυθεί κατά 13 τρισ. δολάρια. Όπως προαναφέραμε απέχει μόλις 6% από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στις αρχές του έτους. Εάν αφαιρέσουμε τις 50 μεγαλύτερες μετοχές του η εφετινή πτώση θα ήταν κατά 5 μονάδες μεγαλύτερη, δηλαδή 11%.

5) Οι αγορές κοιτάζουν προς το 2021. Έχοντας πάρει απόφαση ότι το 2020 θα είναι ένα ζοφερό έτος για την παγκόσμια οικονομία, οι επενδυτές ενδεχομένως να προχωρούν στις κινήσεις τους στηριζόμενοι στις υψηλές προσδοκίες για την ανάκαμψη της επόμενης χρονιάς.

Πηγή: naftemporiki.gr

Έντονα ανοδικά οι αγορές την Παρασκευή 5.6.2020

Στη Νέα Υόρκη. Η αναπάντεχη βελτίωση που εμφάνισε η αμερικανική αγορά εργασίας το Μάιο έφερε επενδυτική ευφορία στη Wall Street, η οποία έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με σημαντικά κέρδη. Έτσι, μετά τη χθεσινή υποτονική διαπραγμάτευση, η Wall Street συνέχισε σήμερα το ράλι που έχει ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας και οδήγησε τον Dow Jones να ανακτήσει την Τετάρτη το επίπεδο των 26.000 μονάδων και σήμερα αυτό των 27.000 μονάδων. 

Ειδικότερα, ο Dow Jones τερμάτισε τη συνεδρίαση 830 μονάδες υψηλότερα, με κέρδη 3,15%, στις 27.110,98 μονάδες, διευρύνοντας την εβδομαδιαία επίδοσή του στο +6,8%. Ισχυρά κέρδη αποκόμισε και ο S&P 500, που έκλεισε στις 3.191,50 μονάδες, με άνοδο 2,54%. Ο Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 9.814,08 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 2,06%.

Νωρίτερα στην Ευρώπη, μεγάλα κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στις σημαντικότερες αγορές. Συγκεκριμένα ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε "άλμα” 3,36% ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 12.847,68 μονάδες. Κέρδη 3,71% "έγραψε” ο CAC-40 στο Παρίσι, που έκλεισε στις 5.197,79 μονάδες. Στο Λονδίνο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,25% και τερμάτισε στις 6.484,30 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, στο Μιλάνο ο FTSE MIB "κέρδισε” 2,82%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε "άλμα” 4,04%. Αλλά και στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο 2,04% στις 683,46 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με σημαντικά κέρδη 8,07% στις 330,88 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου