2 Απριλίου 2013

"Άνθρακες" ο θησαυρός από την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης

"Άνθρακες" αποδείχθηκε ο θησαυρός της "καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο" (έτσι το ονόμασαν), μέσω της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

Τα πρόσθετα έσοδα ήταν μόλις 40 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον που είχε προϋπολογιστεί, ενώ παράλληλα «πάγωσε» η Ελλάδα. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα το Capital.gr, για το πρώτο δίμηνο του έτους.


Πιο αναλυτικά:

Σκεπτικό απόφασης:

Από τις 15 Οκτωβρίου εξισώθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης στο επίπεδο του 0,33 ευρώ ανά λίτρο. Αυτό σήμανε μια σημαντική αύξηση, της τάξεως του 30% για την λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (από το 1 ευρώ ανά λίτρο στο 1,3 ευρώ) και σε μικρή μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου κίνησης κατά περίπου 8 έως 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Το σκεπτικό πίσω από αυτήν την απόφαση ήταν ότι θα πρέπει να χτυπηθεί το λαθρεμπόριο, που γίνεται από την παράνομη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με το χαμηλό φόρο ως πετρέλαιο κίνησης με τον αυξημένο φόρο. 

Αποτελέσματα για το πρώτο δίμηνο του έτους:

Ας δούμε και τους αριθμούς. Πέρυσι το πρώτο δίμηνο του έτους πωλήθηκαν στους καταναλωτές 1,1 εκατ. τόνοι πετρέλαιο θέρμανσης. Φέτος το αντίστοιχο δίμηνο πωλήθηκαν μόλις 374 χιλιάδες τόνοι, δηλαδή η κατανάλωση μειώθηκε κατά περίπου 68%. Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης πέρυσι το πρώτο δίμηνο του έτους διατέθηκαν 367 χιλιάδες τόνοι, ενώ φέτος η αντίστοιχη ποσότητα αυξήθηκε στις 403 χιλιάδες τόνους (αύξηση 10%). 

Πέρυσι (το πρώτο δίμηνο) εισπράχθηκαν από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης 68,5 εκατ. ευρώ. Φέτος το αντίστοιχο ποσό αυξήθηκε στα 123,6 εκατ., δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 80%. Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση είναι μόλις 55 εκατ. ευρώ. Και αυτή όμως δεν είναι «καθαρή» διότι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης στοίχισε στα έσοδα. Το πρώτο δίμηνο του 2012 είχαν εισπραχθεί από τον ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης 151,5 εκατ. ευρώ. Φέτος την αντίστοιχη χρονική περίοδο έχουν εισπραχθεί 137 εκατ. ευρώ, δηλαδή χάθηκαν 14,5 εκατ. ευρώ παρά την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης κατά 10%. Έτσι η καθαρή αύξηση των κρατικών εσόδων από την εξίσωση των φόρων είναι μόλις 40 εκατ. ευρώ και όχι 500 όπως υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών.

Τα ποσά των εσόδων αποδεικνύουν την εισπρακτική αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης των τιμών.

Ιστορικά στοιχεία τελευταίων ετών:
Θέρμανση: Την τελευταία δεκαετία η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης βρισκόταν σταθερά πάνω από τα 3 εκατ. μετρικούς τόνους. Το 2000 ήταν 3.312.162 μ.τ., το 2004 σημειώθηκε ρεκόρ καθώς έφτασε τους 4.044.205 εκατ. μ.τ. (αύξηση 22%) ενώ το 2009 κυμάνθηκε στα 3.353.442. Υπάρχει δηλαδή μια διακύμανση που διαμορφώνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Το 2011 για πρώτη φορά –και παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας ήταν εξαιρετικά βαρύς η κατανάλωση diesel θέρμανσης έπεσε κάτω τα 3 εκατ. στα 2.882.573 μετρικούς τόνους.

Για να φτάσουμε στο 2012, όταν η Ελλάδα κυριολεκτικά «πάγωσε» καταναλώνοντας μόλις 1.922.064 μετρικούς τόνους πετρελαίου θέρμανσης δηλαδή 33% λιγότερο συγκριτικά με το 2011 και 42% λιγότερο συγκριτικά με το 2000.

Κάποια συμπεράσματα: 

Τα στοιχεία δείχνουν παταγώδη αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης. Για ασήμαντο ποσό εσόδων «πάγωσε» η Ελλάδα. Και ευτυχώς που ο χειμώνας ήταν ήπιος, διαφορετικά σίγουρα θα θρηνούσαμε θύματα. Οι ρύποι από την καύση στα τζάκια, στην Αθήνα κυρίως αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις, ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια συναγερμού. Επιπλέον καταστράφηκαν δάση (ακόμη και πάρκα) για την προμήθεια καυσόξυλων... 

Είναι καιρός, τώρα που ο χειμώνας πέρασε, για την αναθεώρηση του μέτρου πριν την επόμενη χειμερινή σεζόν. Εξάλλου ας επιδείξει η όποια κυβέρνηση, στα πλαίσια της κοινωνικής της πολιτικής (αν ακόμη υπάρχει), πως κάποια ψήγματα κοινωνικής ευαισθησίας υπάρχουν ακόμη.

______________________
Πηγές για τα στοιχεία από το Capital.gr, και συγκεκριμένα από τα άρθρα:
http://www.capital.gr/tax/News_tax.asp?id=1763552 και 
http://www.capital.gr/News.asp?id=1764272
Το σκίτσο είναι του Soloup.yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου