22 Οκτωβρίου 2013

Απειλές Τσίπρα κατά των υποψήφιων επενδυτών στον ΑΔΜΗΕ

«Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας); Σε αυτές τις συνθήκες θα είναι πολύ δύσκολο κάποιοι να σχεδιάζουν και να ετοιμάζουν ένα τέτοιο έγκλημα. Ακόμα κι αν το διαπράξουν να ξέρουν ότι πρώτον θα είναι υπόλογοι» προειδοποίησε την κυβέρνηση και τους υποψήφιους επενδυτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημερινή επίσκεψη του στον ΑΔΜΗΕ, όπου εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και πρόσθεσε:

«Εμείς λέμε ότι αυτήν την προοπτική θα την αποτρέψουμε. Και δεν είναι απειλή, αλλά κατάθεση πρόθεσης. Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρα να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι έναντι του νόμου» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας. 

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύεται να ακυρώσει τέτοιου είδους μνημονιακές αποφάσεις και να σταματήσει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕH».

Αντιδρώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (κ. Κεδίκογλου) κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι τορπιλίζει το θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται, «ποντάροντας στην αποτυχία της χώρας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος (κ. Γιάννης Μανιάτης) δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που η χώρα μας αγωνίζεται να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανίζεται ως διώκτης των επενδυτών. Αν προσδοκά δια της καταστροφής τής χώρας να ανέβει στην εξουσία, τότε θα πρέπει να αναλογιστεί ότι με αυτό τον τρόπο επενδύει στη δυστυχία των Ελλήνων». Υπενθύμισε ότι οι ισχύουσες κοινοτικές οδηγίες προβλέπουν τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς από την παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέροντας ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία, και συνεπώς τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ.

Ειδικότερα για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος μεταξύ των άλλων δήλωσε: ..."είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει Κοινοτικές Οδηγίες από το 2009, στο πλαίσιο του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, προκειμένου να επιταχύνει την ολοκλήρωση της ευρωπαικής αγοράς ενέργειας στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο. Οι οδηγίες αυτές, μεταξύ άλλων, προβλέπουν τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των συστημάτων Μεταφοράς από την Παραγωγή και την Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τη στήριξη των επενδύσεων στις ενεργειακές διασυνδέσεις. 
Στόχευση είναι: 1. Να υπάρξει ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του συστήματος μεταφοράς, να παύσει, δηλαδή, ο ΑΔΜΗΕ να είναι θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ και 2. Να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής που θα αναλάβει και την εισροή κεφαλαίων για την κάλυψη των αναγκαίων επενδύσεων ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, που διαφορετικά θα έπρεπε να επιμεριστούν και πάλι στους φορολογούμενους πολίτες...", ανέφερε ο κ. Μανιάτης.

_____________
Πηγές: http://www.ethnos.gr και http://www.euro2day.gr 22.10.2013

1 σχόλιο:

  1. Ένα σχόλιο της "Καθημερινής" σε "Κύριο Αρθρο" με τίτλο: "Τακτική απειλών":
    "Πάγια τακτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να απειλεί ενδιαφερόμενους επενδυτές σε διάφορους τομείς με απώλεια των χρημάτων τους, αν τολμήσουν να τοποθετήσουν κεφάλαια για επιχειρήσεις στην Ελλάδα, κυρίως σε περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων κρατικής περιουσίας. Τελευταίο κρούσμα, η χθεσινή απειλή που εκτόξευσε ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει της έναρξης της διαδικασίας για την πώληση του δικτύου μεταφοράς ενέργειας της ΔΕΗ. Την περιέβαλε και με επιχειρήματα που αμφισβητούν τη συνέχεια του κράτους, όπως άλλωστε συνηθίζει. Πρόκειται για πρακτική που ξεπερνά την καθιερωμένη άσκηση αντιπολίτευσης, καθώς υπονομεύει συστηματικά κάθε προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, προκειμένου να περάσει η χώρα στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Εκτός αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακαλύψει άλλους τρόπους εύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων, ενδεχόμενο απίθανο…"
    Πηγή: http://www.kathimerini.gr 23.10.2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή