12 Μαΐου 2015

Guardian: Γιατί ο Schaeuble δεν "φοβάται" το δημοψήφισμα

Στην αλλαγή της στάσης του Βερολίνου και το χαιρετισμό της ιδέας ενός δημοψηφίσματος από τον Schaeuble στο χθεσινό Eurogroup, αναφέρεται σε δημοσίευμά του ο Guardian, προσπαθώντας να “αποκωδικοποιήσει” τη νέα στρατηγική του Βερολίνου που φαίνεται να μην φοβάται πλέον ενδεχόμενο Grexit και θέλει απλά να “τελειώνει”.

Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως πρέπει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, τότε ας το διεξάγει, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Schaeuble προσθέτοντας πως “Ενδεχομένως να είναι σωστό μέτρο να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αν είναι έτοιμος να κάνει ότι χρειάζεται ή επιθυμεί έναν άλλο δρόμο”. Με τον «άλλο δρόμο» ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εννοεί την έξοδο από το ευρώ, σημειώνει ο Guardian.

Ποιο είναι λοιπόν το παιχνίδι του Schaeuble; Δυστυχώς για την Αθήνα, σημειώνει η βρετανική Guardian, το ηθικό δίδαγμα είναι ξεκάθαρο: Το δημοψήφισμα δεν φοβίζει πλέον την Γερμανία. Το Βερολίνο θεωρεί ότι έχει καλύτερο χαρτί ο, τι και αν συμβεί.

Αν οι Έλληνες ψηφίσουν την παραμονή τους στο ευρώ, τότε το Βερολίνο θα επικαλεστεί την λαϊκή ετυμηγορία για να απαιτήσει πιο σκληρά μέτρα όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Αν πάλι πει όχι, τότε τουλάχιστον θα υπάρξει μια λύση. Η Γερμανία είναι μάλλον πολύ αισιόδοξη καθώς πιστεύει πως οι επιπτώσεις ενός Grexit στην αγορά θα είναι περιορισμένες, σημειώνει ο Guardian. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο.

Επίσης, η άνεση του Schaeuble στην ιδέα ενός δημοψηφίσματος στέλνει και ένα άλλο μήνυμα προς την Αθήνα καθώς οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται προς την τελική φάση, σημειώνει ο Guardian, εξηγώντας πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ λέει στον Αλέξη Τσίπρα δια της στάσης του πως ο χρόνος είναι απελπιστικά λίγος και οι επιλογές εξαντλούνται. 

Πηγή: www.capital.gr
Περισσότερα στο: 
Σχετική ανάρτηση: Θετικός ο Σόιμπλε για δημοψήφισμα στην Ελλάδα






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου