19 Μαΐου 2015

Μειωμένος ΦΠΑ σε αγοραπωλησίες με πλαστικό χρήμα

Με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία μόνο από τον ΦΠΑ υπολογίζεται στα 9,5 δισ. ευρώ ετησίως, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καθιέρωση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην περίπτωση που οι αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα.

Συγκεκριμένα, την πρότασή της για τους νέους συντελεστές ΦΠΑ απέστειλε χθες η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των δανειστών. Σε μία προσπάθεια να σημειωθεί πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν σύντομα πολιτικές αποφάσεις που θα ενισχύουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, χθες το βράδυ συνεδρίασε το Brussels Group για να εξετάσει την ελληνική πρόταση για το νέο καθεστώς ΦΠΑ και να καθορίσει τα επόμενα βήματα. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Αθήνα προτείνει την ύπαρξη δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι όμως στην πράξη είναι τέσσερις:

Ενας υψηλός, που θα ανέρχεται στο 18%, αλλά θα ισχύει μόνο για τις συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται με μετρητά. 
Για τις συναλλαγές που θα γίνονται διαφορετικά (με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, μέσω τραπεζών, μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων, με συναλλαγματικές ή επιταγές κλπ) θα έχουν συντελεστή 15%.

Εναν χαμηλό συντελεστή που θα ισχύει μόνο για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία. Αυτός θα είναι στο 9,5% για συναλλαγές με μετρητά. 
Στην περίπτωση όμως που οι αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται με τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής ο συντελεστής θα υποχωρεί στο 6,5%. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 

Σχετική ανάρτηση: Φρένο στη φοροδιαφυγή με ενίσχυση των ψηφιακών συναλλαγών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου