28 Μαΐου 2015

Τι να κάνετε μόλις σας «πιάσει» κράμπα

Ξυπνάτε, κάνετε να τεντωθείτε και ξαφνικά ουρλιάζετε! Κράμπα... Τι κάνετε τώρα;

Κατ' αρχήν τα συμπτώματα: Έντονος και ξαφνικός πόνος που εκδηλώνεται κυρίως στην περιοχή της γάμπας και στα δάχτυλα των ποδιών.

Οφείλεται σε συστολή κάποιων μυών.

Με απλά λόγια, οι κράμπες είναι οι συνεχείς συσπάσεις ενός ή περισσότερων μυών της ίδιας ομάδας. «Πρόκειται για ακούσιες επώδυνες εντοπισμένες συσπάσεις των μυών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από απότομη έναρξη και μικρή διάρκεια» όπως αναφέρει ειδικός παθολόγος.

Άμεση αντιμετώπιση: Τη στιγμή που νιώσετε πως θα σας παρουσιαστεί κράμπα τεντώστε αμέσως το μυ. Αν εκδηλώνεται στην γάμπα ξαπλώστε, σηκώστε ψηλά το πόδι και τραβήξτε το πέλμα προς τα κάτω. Ο στόχος είναι απλός: Προσπαθήστε να τεντώσετε τον βραχυμένο μυ. Έτσι, αν η κράμπα εκδηλωθεί στη γάμπα (γαστροκνήμιο), προσπαθήστε να τεντώσετε το πόδι σας και να τραβήξετε προς το μέρος σας τα δάκτυλα του ποδιού. Πολλές φορές, ο μυς παραμένει ερεθισμένος και μπορεί να ξανασυσπασθεί. Συνιστάται μασάζ στο σημείο, ζεστό ντους ή μια πετσέτα που την έχετε βρέξει με ζεστό νερό πάνω στο μυ και φυσικά ξεκούραση. Έτσι προτείνουν οι ειδικοί.

Συνήθως ο πόνος φεύγει σε λίγα λεπτά αφήνοντας όμως ένα αίσθημα ενόχλησης.

Στις περιόδους που οι κράμπες κάνουν συχνά την εμφάνιση τους πίνετε τουλάχιστον αρκετά ποτήρια νερό ημερησίως, γυμναστείτε και κάντε συχνά μασάζ στην σχετική περιοχή. Αν υποφέρετε από κιρσούς αποφύγετε το μασάζ γιατί μπορεί να σας παρουσιαστεί θρόμβωση.

Πηγές: www.queen.gr και www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου