19 Μαΐου 2015

Δίνει διέξοδο για «έντιμο συμβιβασμό» το «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» της ΕΕ;

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση της Κομισιόν με τίτλο «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» που αποκάλυψε χθες tovima.gr. Το ερώτημα, στην περίπτωση που επαληθεύεται, είναι κατά πόσον η πρόταση της ΕΕ δίνει διέξοδο για "έντιμο συμβιβασμό" της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους.

"Αν ισχύει το σχέδιο, θα είναι αυτοκτονία αν δεν αποδεχθεί η Ελλάδα την πρόταση της Κομισιόν. Είναι ήπια" είπε στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 Θανάση Τσίτσα στην Ουάσιγκτον αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα δημοσιογράφοι που έχουν ειδικευθεί στο ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με tovima.gr, σχολίαζαν:

Ο δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής Πολ Μέισον, του Channel 4, αμέσως μόλις «διέρρευσε» η είδηση του «σημειώματος βοήθειας για την Ελλάδα» έγραψε τη δική του εκτίμηση για ορισμένα σημεία του προσχεδίου συμφωνίας στο λογαριασμό του στο Twitter:
1. Το ΔΝΤ δεν είναι πιθανό να το χρηματοδοτήσει (το σχέδιο)
2. Είναι μια μεγάλη «ζαριά» από τον Γιούνκερ.
3. Χρηματοδοτεί την Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι, αλλά καθυστερεί την αναδιάρθρωση χρέους μέχρι το φθινόπωρο.
4. Διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ - «Οι Έλληνες τον μισούν» παρατηρεί ο Μέισον.
5. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» - Χαλάρωση (σ.σ. στο πρόγραμμα και τους στόχους του) για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ.
6. Δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ χρονικό περιθώριο για το συνταξιοδοτικό και του παραδίδει τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, επειδή ο ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας) στηρίζει την ελληνική θέση.
7. Η συμφωνία θα μπορούσε να δώσει πρόσβαση στην Ελλάδα σε πέντε δισ. ευρώ τώρα, αλλά ανοίγει και την πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα «μισήσει» ορισμένες από τις λεπτομέρειες, αλλά είναι μια μεγάλη ανακούφιση.
8. Εάν ο Σόιμπλε απορρίψει αυτή τη συμφωνία, θα θερωρηθεί ότι «σπρώχνει» την Ελλάδα σε δημοψήφισμα.

Σε άλλο μήκος κύματος ο αρθρογράφος των Financial Times Πήτερ Σπήγκελ, ο οποίος έγραψε ότι δεν βλέπει «φως» ούτε σε αυτήν την πρόταση εκ μέρους της Κομισιόν. Μάλιστα προβλέπει πως θα έχει την τύχη αντίστοιχου σχεδίου που είχε παρουσιάσει το ο τότε Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν για την Κύπρο, δηλαδή θα απορριφθεί
Δεν είναι μυστικό, σχολιάζει ο Σπήγκελ σε άρθρο του, ότι η Κομισιόν και ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσπαθούν τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο και μετά να εμπλακούν ενεργά στις διαπραγματεύσεις και να γεφυρώσουν τις τεράστιες διαφορές, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των «σκληρών» εταίρων, του ΔΝΤ και του Βερολίνου. Επίσης είναι κοινώς γνωστό ότι η απόπειρα αυτή ανάμειξης εκ μέρους του Γιούνκερ δεν έχει τύχει θερμής υποδοχής από τους υπολοίπους εμπλεκόμενους στην διαπραγμάτευση, οι οποίοι και τώρα κατά τον Σπήγκελ, δηλώνουν «κεραυνοβολημένοι» από το νέο σχέδιο.
Η Κομισιόν, επισημαίνει ο αρθρογράφος των Financial Times, «δεν έχει καλό προηγούμενο με τέτοιου είδους προτάσεις» και θυμίζει την περίπτωση της Κύπρου. Ο τότε Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν είχε επιχειρήσει να συμβιβάσει το ΔΝΤ και το Βερολίνο, χωρίς όμως τελικά να τα καταφέρει και τελικά να αναγκαστεί να δεχτεί αυτό που επέβαλλαν εκείνοι, με την στήριξη της ΕΚΤ.
«Το νέο σχέδιο Γιούνκερ φαίνεται πως θα έχει παρόμοια τύχη. Τελικά, το Eurogroup και το ΔΝΤ, οι δύο οργανισμοί που ουσιαστικά πρέπει να πληρώσουν την χρηματοδότηση οποιουδήποτε προγράμματος, είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τους όρους με τους οποίους η Ελλάδα θα κερδίσει την τόσο απαιτούμενη ρευστότητα» καταλήγει το άρθρο του Πήτερ Σπήγκελ. 

Πηγή: www.tovima.gr 19.05.2015
Περισσότερα στο: Η Κομισιόν, το ΔΝΤ και το «κλειδί» της συμφωνίας
Σχετική ανάρτηση: Το Βήμα: Η πρόταση της Κομισιόν για συμφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου