31 Μαΐου 2015

Guardian: Ετσι ή αλλιώς, το μέλλον της Ελλάδας είναι ζοφερό

Στο άρθρο της με τίτλο "Με συμφωνία ή χωρίς, η προοπτική για την Ελλάδα δείχνει εξίσου ζοφερή", η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι θα είναι ένας προσωπικός και πολιτικός θρίαμβος του Αλέξη Τσίπρα αν πράγματι πετύχει τη συμφωνία, αλλά σημειώνει ότι θα ήταν κάτι σαν θαύμα αν κατάφερνε να εξασφαλίσει τη στήριξη των Ελλήνων για τους "βρώμικους" συμβιβασμούς που θα αναγκαστεί να κάνει για να ικανοποιήσει τους δανειστές.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα στο enetpress.gr, ο Guardian εκτός των άλλων αναφέρει:

Αν επιτευχθεί η συμφωνία είναι πιθανό η χώρα να αντιμετωπίσει άλλη μία περίοδο επίπονων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυστηρών περικοπών δαπανών, για να ικανοποιηθεί το Brussels Group που δεν θέλει να "πετάξει" τα χρήματά του και υπάρχει μικρή ελπίδα για αναδιάρθρωση χρέους, για την οποία οι Τσίπρας και Βαρουφάκης κάποτε υποστήριζαν τόσο θερμά ότι θα είναι μέρος του πακέτου.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει "βαριές" αποπληρωμές και τον έλεγχο των δανειστών της, για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου, διορία που φαίνεται να έχουν θέσει και οι δύο πλευρές, τότε η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την επικίνδυνη και αβέβαιη προοπτική της αθέτησης των πληρωμών της και της εξόδου από το ευρώ.

"Το Grexit θα έρθει τουλάχιστον με τα πλεονεκτήματα της δραστικής υποτίμησης του νομίσματος, με μία νέα δραχμή ίσως. Ορδές των παραθεριστών θα ακολουθήσουν κατά πάσα πιθανότητα, πρόθυμοι να επωφεληθούν από τις μειωμένες τιμές του ούζου. Με την πάροδο του χρόνου ίσως η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις ως μία φτηνή χώρα παραγωγής για την ευρωπαϊκή αγορά.

Όμως, βραχυπρόθεσμα, το Grexit θα σημαίνει έλεγχο κεφαλαίων, χάος της αγοράς και εκτίναξη πληθωρισμού".

“Οι Έλληνες ήδη έχουν υποστεί εξαιρετικές δυσκολίες. Όμως, με μία ακόμη προθεσμία να πλησιάζει, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ένα αποτέλεσμα που θα φέρει κάτι άλλο πέρα από δύσκολες στιγμές στο μέλλον”, καταλήγει ο Guardian.

Πηγή: www.enetpress.gr 31.05.2015
Περισσότερα στο: Guardian: Ετσι ή αλλιώς, το μέλλον της Ελλάδας είναι ζοφερό 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου