28 Μαΐου 2015

Σύντομες ειδήσεις της ημέρας 28.5.2015

(upd) Μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 30% μέσω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών υπόσχεται το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στελέχη της αρμόδιας υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη. Στην περίπτωση αυτή τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν από τα 2,65 δισ. ευρώ στα 1,855 δισ. ευρώ.
Οι νέες τιμές της εφορίας αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου και πάνω σε αυτές θα υπολογισθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων. 
kathimerini.gr 

Aμνηστία για βαρύτατα αδικήματα φοροδιαφυγής, τα οποία τιμωρούνται με υπέρογκα πρόστιμα και ποινές κάθειρξης 10 έως και 20 ετών, προσφέρει η κυβέρνηση.Προϋπόθεση για την αμνήστευση των «μαύρων» εισοδημάτων η καταβολή φόρου 15% για τα κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και 30% για τα κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα σε εγχώριες τράπεζες. 
kathimerini.gr
Σχετική ανάρτηση: Γενική αμνηστία στους φοροφυγάδες 


Μεταξύ αισιοδοξίας και χρεοκοπίας. Τίποτε δεν βεβαιώνει ότι επίκειται συμφωνία. Οι ξένοι αμφισβητούν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και απευθύνουν εκκλήσεις για προσγείωση στην πραγματικότητα. 
tovima.gr 

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά, αναφέρει σε έκθεσή της για τη δημοσιονομική σταθερότητα που δημοσιεύεται την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 
protothema.gr

Οι συνομιλίες για την διάσωση της Ελλάδας δεν φαίνεται να πηγαίνουν πουθενά, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal, τονίζοντας πως ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πλέον εξαιρετικά υψηλός και ως εκ τούτου χρειάζεται μια πολιτική απόφαση για αποστολή «τελεσιγράφου» στην Ελλάδα που θα αναφέρει: "αυτή είναι η συμφωνία – ή τη δέχεστε ή φεύγετε".
protothema.gr και tovima.gr
Σχετική ανάρτηση: WSJ: Ήρθε η ώρα οι πολιτικοί να δώσουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα

Την αίσθηση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει εν τέλει τις υποχρεώσεις της, μετέφερε με σημερινές της δηλώσεις, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά να γίνει και ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ουσιαστικά αποτελέσματα.
ethnos.gr


Η Αθήνα καλλιεργεί αυταπάτες. Η συμφωνία με τους δανειστές, που επαγγέλλεται συνεχώς τελευταία, είναι ανυπόστατη. Εκτός από την ατμοσφαιρική βελτίωση δεν έχει σημειωθεί καμιά προσέγγιση σε θέματα κλειδιά, όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Και τίποτα δεν δείχνει, ότι οι διαφορές απόψεων θα γεφυρωθούν σύντομα. Αυτά έλεγε το απόγευμα της Τετάρτης κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο σχολιάζοντας τις πληροφορίες από την Αθήνα, ότι η πολυθρύλητη συμφωνία είναι θέμα ημερών. 
tovima.gr 

Θέμα θαλάσσιων συνόρων εγείρει ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα. Σε χθεσινές δηλώσεις του στα Τίρανα, ο κ. Ράμα ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αδιαλλαξίας και εθνικιστικής ρητορικής. Έντονη ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπ. Εξωτερικών.
kathimerini.gr 

Συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί. Τη δεύτερη συνάντησή τους έχουν σήμερα στην Πράσινη Γραμμή στη Λευκωσία ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί, σε μια προσπάθεια να εγκρίνουν σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τη βελτίωση του κλίματος και τη διευκόλυνση των συνομιλιών για την ουσία του Κυπριακού. Η συνάντηση, όμως, αυτή γίνεται υπό τη σκιά της διπλής παρέμβασης του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν για το ενεργειακό αλλά και για το θέμα των εγγυήσεων.
ethnos.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε χθες συμφωνία για ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων με την Ελβετία. Ειδικότερα, με τη διμερή συμφωνία, η οποία προάγει την τραπεζική διαφάνεια και αποτρέπει τη φοροδιαφυγή, Βρυξέλλες και Βέρνη δεσμεύονται να ανταλλάσσουν αυτομάτως πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς κατοίκων τους, αρχής γενομένης από το 2018.
kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου