12 Μαΐου 2015

Σύντομες ειδήσεις της ημέρας 12.5.2015

(upd) Με τον Ραούλ αλλά και με τον Φιντέλ Κάστρο συναντήθηκε στην Αβάνα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κούβα διαμήνυσε ότι το Παρίσι θα «είναι πιστός της σύμμαχος» και κάλεσε σε άρση του εμπάργκο. Οσον αφορά την ξεχωριστή του συνάντηση με τον θρυλικό 88χρονο Φιντέλ Κάστρο,
ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας «ήταν μεν καταβεβλημένος, αλλά η συζήτηση ήταν άνετη». 
tanea.gr 

Νεπάλ: Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών έπληξε το Νεπάλ, σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους του Κατμαντού, το οποίο βρίσκεται μόλις 83 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού, λίγες εβδομάδες μετά τον σεισμό της 25ης Απριλίου που είχε αφήσει πίσω του περί τους 8.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες κατεστραμμένα κτίρια. Τουλάχιστον 37 νεκροί και περίπου 1.000 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του νέου σεισμού.
kathimerini.gr 

Μικρά βήματα προόδου στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Σε ιδιαίτερα θετική ατμόσφαιρα, διακηρύξεις καλών προθέσεων και δύο ανακοινώσεις, μία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και μία για την θαλάσσια ασφάλεια, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα με συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. 
kathimerini.gr 

Χρήση ειδικού λογαριασμού που διατηρεί στην ΤτΕ για το ΔΝΤ έκανε η κυβέρνηση, ώστε να αποπληρώσει την δόση των 750 εκατ. ευρώ στο Ταμείο, δήλωσαν σήμερα στο πρακτορείο Reuters δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Από το συνολικό ποσό της δόσης τα περίπου 650 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν από τον holding account, ενώ τα υπόλοιπα περίπου 100 εκατ. ευρώ ήταν μετρητά, είπε κυβερνητική πηγή στο Reuters. Τα κεφάλαια του holding account πρέπει να επιστραφούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 
ethnos.gr 

Κατά 1,1 δισ. ευρώ αύξησε το όριο του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως δήλωσε τραπεζική πηγή στο Reuters. 
ethnos.gr 

Στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική) ενδέχεται να συμμετάσχει η Ελλάδα. Σχετική πρόσκληση δέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπο της υπό ίδρυση τράπεζας των BRICS, Σεργκέι Στορτσακ.

Κύπρος: Το εδαφικό, το περιουσιακό και η διακυβέρνηση θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα θέματα στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που θα αρχίσουν την Παρασκευή με συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. 
tanea.gr 

Τα πυρά κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει τα τελευταία 24ωρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στο νέο επεισόδιο της μεταξύ τους κόντρας, το οποίο ξεκίνησε μετά το email που φέρεται να διέρρευσε από συνεργάτη του διοικητή της ΤτΕ, με σκοπό -όπως λένε στην κυβέρνηση- να πλήξει την εικόνα της, την ώρα που βρίσκεται σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. 
Πηγή: tovima.gr
Σχετική ανάρτηση: Διαψεύδει η ΤτΕ το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών

Σε οριστική παύση εργασιών οδηγείται το Μετρό της Θεσσαλονίκης στο τέλος της εβδομάδας. Μέσα στις επόμενες ημέρες εξαντλούνται τα κονδύλια για τις αρχαιολογικές ανασκαφές και επομένως 106 εργαζόμενοι σε αυτές πρόκειται να οδηγηθούν στην έξοδο.
kathimerini.gr 

Χρηματιστήριο Αθήνας: Με άνοδο έκλεισε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 829,10 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,37%. Ανοδικά (+3,29%) και ο Τραπεζικός Δείκτης που έκλεισε στις 667,49 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 69 εκατ. ευρώ.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου