26 Μαΐου 2015

Die Welt: «Μονομαχία Μέρκελ-Σόιμπλε για το Grexit»

από τη Deutsche Welle 

Η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου υποστηρίζει ότι η καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών ακολουθούν διαφορετική τακτική στο ζήτημα της Ελλάδας σε σχέση με ένα πιθανό Grexit. 

Σύμφωνα με την Welt η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν βλέπει ως εναλλακτική λύση μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, θεωρεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «σοβαρό διαπραγματευτή», ενώ συνυπολογίζει την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Θα ήταν «αδιανόητο, να αφεθεί η Ελλάδα να φύγει θορυβωδώς από το ευρώ, να βυθιστεί στην αναταραχή και στο χάος, ίσως μάλιστα να στραφεί και προς τους Ρώσους, και όλα αυτά για μερικά δισεκατομμύρια. Και μάλιστα τη στιγμή που εκφράζεται η διάθεση να δοθούν δισεκατομμύρια και στην Ουκρανία, προκειμένου να προσδεθεί η χώρα αυτή στην Ευρώπη».

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρακολουθούν επακριβώς, εάν έχουμε τη θέληση και την ικανότητα να επιλύσουμε τα προβλήματά μας, έστω και με πολλά χρήματα εάν χρειαστεί. Πραγματική ισχύς σημαίνει να μπορείς να επιβληθείς στα του οίκου σου. Η συμμετοχή και μόνο του ΔΝΤ στο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα έχει προκαλέσει αμφιβολίες επ΄αυτού». Μάλιστα η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι σε αυτήν την προσέγγιση η καγκελάριος έχει την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών. Και εκεί, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, πολλοί θεωρούν ότι θα πρέπει να αποκλειστεί κατηγορηματικά ένα Grexit, καθώς «υπάρχουν θέματα που είναι πολύ σημαντικά για να κρατάς ανοιχτές όλες τις πιθανότητες».

Διαπραγματευτικό όπλο το «Grexit»;

Σύμφωνα με την Welt, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εντελώς διαφορετική άποψη: «Δεν θέλει βέβαια να δει τους Έλληνες να φεύγουν από το ευρώ. Αλλά δεν θέλει και να αποκλείσει μία αποχώρηση. Ο Σόιμπλε πιστεύει ότι η Ευρώπη θα εξασθενούσε σημαντικά τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στην Ελλάδα, εάν απέκλειε ένα Grexit. Και σύμφωνα με τη δική του λογική ακόμη και η αποχώρηση από το ευρώ θα ήταν δυνατή στο τέλος της ημέρας. Γι αυτό ο Σόιμπλε χαιρέτισε την ιδέα ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα».

Ασφαλώς, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, η θέση της καγκελαρίου είναι πιο ισχυρή ως προς τη λήψη των αποφάσεων από εκείνη ενός υπουργού. Αλλά ο Σόιμπλε είναι «μία αλεπού της πολιτικής», γι αυτό και αξιοποιεί για λόγους δικής του τακτικής τον ρόλο του ΔΝΤ στην υπόθεση, έτσι ώστε να διατηρεί ανοιχτή τη θύρα της εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα. Το παράδοξο: «Αρχικά ο υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε καν να συμμετάσχει το ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας. Πριν από το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010 θεωρούσε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να επιλύσει μόνη της το πρόβλημα. Αλλά η Μέρκελ επέβαλε το ΔΝΤ, παρά τη θέληση του υπουργού της. Τώρα η συμμετοχή του ΔΝΤ βολεύει τον Σόιμπλε και φέρνει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο».

Γιάννης Παπαδημητρίου (Die Welt)

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.de/p/1FWMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου