11 Μαΐου 2015

Θετικός ο Σόιμπλε για δημοψήφισμα στην Ελλάδα

ΑΦΗΡΗΜΕΝΑ ...ΣΧΟΛΙΑ

Ίσως πρέπει να προβληματίσει την ελληνική κυβέρνηση το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίστηκε θετικός στην προοπτική διεξαγωγής δημοψηφίσματος, για την όποια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Συγκεκριμένα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup είπε: «Eάν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να διεξάγει δημοψήφισμα, τότε πρέπει να το κάνει. Θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο μέτρο για τον ελληνικό λαό, έτσι ώστε να αποφασίσει κατά πόσον είναι έτοιμος να αποδεχθεί ότι είναι αναγκαίο να συμβεί».

Ίσως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι η εξαγγελία και μόνο του δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση θα αποτελέσει μια ευκαιρία να απαλλαγεί από τον ενοχλητικό "αριστερό" Αλέξη Τσίπρα. Συνέβη και παλιότερα, στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου...

Ίσως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί ότι στερεί έτσι από την ελληνική κυβέρνηση και το τελευταίο της επιχείρημα, το τελευταίο της όπλο, εκείνο της "εντολής του ελληνικού λαού". Θα υπάρξει με το δημοψήφισμα (αν ποτέ φτάσουμε εκεί) μια άλλη πιο καθαρή εντολή. Εξάλλου μόλις σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα, Νίκος Φίλης, μιλώντας στο "Mega" είπε: «Το δημοψήφισμα είναι το τελευταίο όπλο, το υπερόπλο της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές. Αν χρειαστεί να το αξιοποιήσουμε θα το αξιοποιήσουμε».

Ή ίσως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να θεωρεί ότι επιτέλους έτσι θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να κάνει πράξη το όποιο αποτέλεσμα φέρει το δημοψήφισμα. Το αν αυτό θα είναι συμβατό με την εντολή που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στις εθνικές εκλογές και το κατά πόσο θα νομιμοποιείται σε αυτή την περίπτωση ο Σύριζα να κυβερνά τη χώρα, αυτό είναι ένα άλλο εσωτερικό θέμα.

Πάντως, όπως και να έχει, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας την άποψή του για την προοπτική διεξαγωγής δημοψηφίσματος, μοιάζει να ωθεί (σκόπιμα ή μη) τη χώρα μας σε επικίνδυνα μονοπάτια...






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου