13 Μαΐου 2015

Η Ελλάδα δεν έχει plan a ούτε plan b

"Η λέξη «στρατηγική» έχει ελληνικές ρίζες. Δυστυχώς, όμως, η υφιστάμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει χαράξει μια στρατηγική για να εξέλθει η χώρα από αυτήν την καταστροφική κατάσταση. Ούτε φαίνεται να έχει χαράξει ένα σχέδιο για να συγκρατήσει τις επιπτώσεις σε περίπτωση που αποφασίσει να κηρύξει πτώχευση" αναφέρει ο Hugo Dixon / Reuters σε μια δυσοίωνη ανάλυσή του για τις προοπτικές της Ελλάδας, σύμφωνα με την Καθημερινή. Και συνεχίζει:  

"Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι απελπιστική. Η Ελλάδα χρωστά 324 δισ. ευρώ...  Ο κ. Τσίπρας ελπίζει να πείσει τους πιστωτές της χώρας να δανείσουν ακόμη περισσότερα χρήματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν ο Ελληνας πρωθυπουργός περάσει «κόκκινες» γραμμές που είπε ότι δεν θα περάσει ποτέ..." 

"Δεδομένων των δυσοίωνων προοπτικών για την Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό να τεθούν υπό εξέταση οι δύο μοναδικές εναλλακτικές: η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ ή χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ. Η δεύτερη επιλογή θα ήταν λιγότερο επιζήμια λύση αν και καθόλου ευνοϊκή για τη χώρα. Προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά, η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς η κήρυξη εθνικής χρεοκοπίας θα τις οδηγούσε σε αδιέξοδο. Εάν δεν ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει κάθε παροχή ρευστότητας, οδηγώντας στον γκρεμό τις τράπεζες και στην άβυσσο την οικονομία".

"Η Αθήνα δεν διαθέτει τους πόρους για να στηρίξει τις τράπεζες. Ούτε θα καταφέρει να εξασφαλίσει κεφάλαια από το εξωτερικό. Η μοναδική λύση θα ήταν η διάσωση των τραπεζών με χρήματα των καταθετών, μετατρέποντας τις αποταμιεύσεις σε νέες μετοχές..."

Και καταλήγει λέγοντας: 
"Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να χαράξει μια ρεαλιστική στρατηγική για να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό με τους πιστωτές του. Χωρίς να χάσει περισσότερο χρόνο". 

Πηγή: www.kathimerini.gr
Ολόκληρο το δημοσίευμα στο: Η Ελλάδα δεν έχει plan a ούτε plan b






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Δώσαμε όλες τις ένοιες στον κόσμο (όπως και τη στρατηγική που γράφει ο συντάκτης του άρθρου) αλλά ξεχάσαμε να κρατήσουμε κάτι και για εμάς! Έτσι δεν έμεινε τίποτα για χρήση στην Ελλάδα! Μόνο κάτι για να έχουμε να μιλάμε το για το παλιό ένδοξο παρελθόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή