28 Μαΐου 2015

Με ελληνική σφραγίδα το επετειακό κέρμα των 2 ευρώ

Από τον Έλληνα γλύπτη Γιώργο Σταματόπουλο, που εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, σχεδιάστηκε το επετειακό νόμισμα των 2 ευρώ, που θα κυκλοφορήσει με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την υιοθέτηση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To νόμισμα επελέγη έπειτα από ηλεκτρονικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον οποίο συμμετείχαν περίπου 100.000 άνθρωποι και συγκέντρωσε περίπου το 30% των προτιμήσεων. Τα σχέδια που δόθηκαν προς ψήφιση ήταν συνολικά πέντε με τα άλλα τέσσερα να προέρχονται από την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Η επιλογή αυτή δεν σηματοδοτεί κάποιο ξαφνικό φιλελληνισμό, καθώς η «εθνικότητα» κάθε σχεδίου δεν είχε αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Η μπροστινή όψη του επιλεγέντος νομίσματος αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τον δημιουργό του, «12 αστέρια που μεταμορφώνονται σε ανθρώπινες φιγούρες που υποδέχονται τη γέννηση μίας νέας Ευρώπης». Σημειώνεται πως η σημαία με τα δώδεκα χρυσά αστέρια που παρατίθενται σε κύκλο, μέσα σε μπλε φόντο, έγινε την 1η Ιανουαρίου 1986 το σύμβολο των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Περίπου 75 εκατομμύρια κέρματα με αυτό το νέο σχέδιο θα τυπωθούν από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης και θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στα πορτοφόλια των πολιτών στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου», διευκρίνισε η Κομισιόν.

Σημειώνεται επίσης ότι η σημερινή ημέρα είναι για την Ελλάδα η 36η επέτειος από την υπογραφή της συμφωνίας προσχώρησής της στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). 


Πηγές: www.naftemporiki.gr και www.kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου