27 Μαΐου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της ημέρας 27.5.2015

(upd) «Εχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και είμαστε κοντά σε μία συμφωνία που θα αναδιανείμει βάρη» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όμως επεσήμανε ότι «η τελική ευθεία χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα». 
kathimerini.gr 

Το ελληνικό ζήτημα περιλαμβάνεται στα θέματα που θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών του G7 αύριο και μεθαύριο στη Δρέσδη της Γερμανίας. Αν και δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα, το θέμα αναμένεται να θέσει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, που προτίθεται να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για «μία δημιουργική και πραγματιστική λύση» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
kathimerini.gr 

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε το πρωί της Τετάρτης ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, κατά την οποία επισήμανε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει τώρα. 
tovima.gr 

Το πλαίσιο της συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί με ορόσημο τις αρχές Ιουνίου και θα ακύρωνε τα σενάρια περί στάσης πληρωμών από την Ελλάδα και εξόδου της από την Ευρωζώνη παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΝΙ. 
Σχετική ανάρτηση: Γιουνκέρ: Το πλαίσιο της συμφωνίας 

«H έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι μια καταστροφή όπως επιχειρούν να την παρουσιάσουν οι δανειστές και οι εγχώριοι εκφραστές τους» απαντά η Αριστερή Πλατφόρμα στις δηλώσεις Γιούνκερ με κείμενο που αναρτήθηκε στο iskra.gr. Η Αριστερή Πλατφόρμα κατηγορεί, επίσης, τον πρόεδρο της Κομισιόν για «ωμή παρέμβαση» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα όσα είπε «ότι δεν εμπιστεύεται το κυβερνόν κόμμα, γιατί αυτό δεν είναι ένα "κανονικό κόμμα"!!!» αναφέρει το άρθρο. 
tovima.gr 

Το Ποτάμι: Ποιοι υπονομεύουν τη συμφωνία; Η αύξηση της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και οι ανησυχητικές δηλώσεις για το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων κάνουν επείγον το κλείσιμο της συμφωνίας. Ακόμη όμως και τώρα- στο παρά πέντε- το λόμπι της δραχμής που έχει πολλούς θιασώτες στη κυβέρνηση σαμποτάρει τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας και δίνει έδαφος στους ακραίους κύκλους της ΕΕ που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Υποχρέωση του Πρωθυπουργού είναι να κλείσει τώρα τη συμφωνία...
topotami.gr 

«Η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμικούς εταίρους είναι απαραίτητη για τη χώρα, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες και να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην οικονομία και την ελληνική αγορά. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, την πρόσβασή του σε φθηνότερες πηγές χρηματοδότησης και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. 
tovima.gr 

Στα 80,2 δισ. ευρώ διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το ανώτατο όριο του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες. «Ο λόγος που δεν αύξησε (η ΕΚΤ) το ανώτατο όριο είναι ότι οι εκροές καταθέσεων σταθεροποιήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα».
naftemporiki.gr 

Επανασυστήνονται οι τεχνικές ειδικότητες, οι κλάδοι και οι 2.413 οργανικές θέσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που είχαν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η επιπλέον δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης που προκαλείται για το τρέχον έτος έχει υπολογισθεί σε 9.385.000 ευρώ και για το επόμενο έτος σε 14.050.000 ευρώ. 
tovima.gr

Στο Βερολίνο, τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, θα συναντηθούν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειες ενοποίησης της Ευρωζώνης λόγω απειλής εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχει και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αναμένεται να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Λονδίνου, οξύνοντας την καχυποψία της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ευρωζώνη. 
kathimerini.gr 

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν περίπου 20 άνδρες σε δημόσια θέα μέσα σε αρχαίο αμφιθέατρο στην Παλμύρα της Συρίας με την κατηγορία ότι ήταν υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ, σύμφωνα με το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. tovima.gr

Τη μετατροπή του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι σε πάρκο αναψυχής προβλέπει σχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος που δόθηκε σε ολιγοήμερη διαβούλευση. Κυρίαρχο ρόλο θα έχει ο συνδυασμός πολιτισμού και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων.
Σχετική ανάρτηση: Σχέδιο-πρόταση για το Τατόι 


Αύξηση κερδών κατά 49,7% στα 22,8 εκατ ευρώ κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο όμιλος Μυτιληναίου σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014. Ο τομέας της μεταλλουργίας (Αλουμίνιο της Ελλάδος) αποτέλεσε το βασικό μοχλό για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων. 
tovima.gr 

Ισχυρή άνοδος σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λίγο πριν το πέρας των συναλλαγών, καθώς φαίνεται να εντείνεται η προσπάθεια της ελληνικής μεριάς για επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς εταίρους. Ο Γενικός Δείκτης λίγο πριν μπούμε στη διαδικασία των δημοπρασιών πέρασε με ευκολία και με ενίσχυση του τζίρου τόσο τις 830 όσο και τις 840 μονάδες, για να καταλήξει σχεδόν στο υψηλό ημέρας, στις 851,81 μονάδες. Ο δείκτης τραπεζών, έκλεισε με κέρδη της τάξης του 10%.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου