30 Μαΐου 2015

«Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας». Τιμώμενη πόλη ο Πειραιάς

Με τιμώμενη πόλη φέτος τον Πειραιά, τη θαλάσσια πύλη της Ευρώπης στην ανατολική Μεσόγειο, έχουν ήδη αρχίσει από την Πέμπτη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι τετραήμερες κεντρικές εκδηλώσεις για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015». Ακόμη και σχετικό συλλεκτικό γραμματόσημο κυκλοφορεί από τα ΕΛΤΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, που καθιερώθηκε από το 2008, εορτάζεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη-λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο να τονίσει τον ζωτικό ρόλο που παίζει η θάλασσα στη ζωή των πολιτών, αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο θεσμός αυτός συγκεντρώνει τους φορείς της ναυτιλιακής κοινότητας, με σκοπό τον διάλογο και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της ναυτιλίας.

Περισσότερες από 60 εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί Σάββατο και Κυριακή στον Πειραιά, με σκοπό να αναδειχθεί ο «θαλάσσιος πολιτισμός» της πόλης, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις, ξεναγήσεις συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και διαγωνισμούς.

Συλλεκτικό γραμματόσημο «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας – Πειραιάς 2015» κυκλοφορεί από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), από την Τετάρτη 20 Μαΐου, με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015 στον Πειραιά, ενώ την Παρασκευή έγινε η επίσημη παρουσίαση από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Το γραμματόσημο (φωτογραφία επάνω αριστερά) έχει φιλοτεχνηθεί από τη Μυρσίνη Βαρδροπούλου και σε αυτό διακρίνεται η πολύχρωμη κάτοψη της πόλης από τη μία πλευρά και η αντεστραμμένη προοπτική της θάλασσας από την άλλη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρατίθεται διαδικτυακά στη διεύθυνση www.emdpiraeus.gr.
Σχετικές πληροφορίες και στο www. ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en

Πηγές: www.protothema.gr και www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου