2 Ιουνίου 2015

Δεν είναι κρίση, είναι παρακμή

"Ονομάζουμε «οικονομισμό» την υποταγή της πολιτικής στην οικονομία"... "Σήμερα οι δανειστές της Ελλάδας επιβάλλουν στην καταχρεωμένη χώρα μας, εκβιαστικά, τον οικονομισμό" γράφει ο Χρήστος Γιανναράς στην "Επιφυλλίδα" της Καθημερινής και συνεχίζει:

"Σήμερα οι δανειστές της Ελλάδας επιβάλλουν στην καταχρεωμένη χώρα μας, εκβιαστικά, τον οικονομισμό. Και οι ελλαδικές κυβερνήσεις (τόσο του σοσιαλ-δεξιού αχταρμά της ντροπής, που προηγήθηκε,

όσο και της αριστερο-παρδαλής ασυνεννοησίας που ακολούθησε) πειθαρχούν στον εκβιαστικό οικονομισμό άτσαλα, σπασμωδικά, αυτοσχεδιάζοντας. Αποτέλεσμα: Πέντε χρόνια τώρα, εφιαλτικά τα μεγέθη της ανεργίας, γκανγκστερική ατίμωση των συμβολαίων που είχε υπογράψει το κράτος με τους λειτουργούς του (εν ενεργεία ή σε σύνταξη), διάλυση των υπηρεσιών υγείας και νοσοκομείων, ανυπαρξία επιστημονικής έρευνας, μηδενισμός των εξοπλιστικών προϋποθέσεων εθνικής άμυνας, και μύρια ανάλογα. Θυσίες εξωφρενικές, μόνο για να επιτευχθούν εκείνοι οι δείκτες οικονομικών μεγεθών, που θα πείθουν τους δανειστές για τη σίγουρη επανάκτηση των χρημάτων τους".

Στη συνέχεια, εντελώς άστοχα κατά την άποψή μας, προτείνει: η χώρα "να κηρύξει αδυναμία πληρωμών προς τους δανειστές της", υποτιμώντας τις καταστροφικές συνέπειες της πρότασής του για τη ίδια τη χώρα και το κοινωνικό σύνολο:

"Οταν μια χώρα φτάνει στη χρεοκοπία (από ξέφρενες σπατάλες του πολιτικού της προσωπικού στον βωμό της συντήρησης του πελατειακού κράτους) η υγιής (δηλαδή λογική) στάση είναι να κηρύξει αδυναμία πληρωμών προς τους δανειστές της. Το ρίσκο στην περίπτωση αυτή είναι να χάσει, για κάποιο διάστημα, πηγές δανεισμού. Και η ευκαιρία είναι να ξαναστήσει, από την αρχή, την οικονομία της σε στέρεες, υγιείς βάσεις. Στοιχειώδης προϋπόθεση για την υγιή - λογική στάση είναι να λειτουργήσει νέμεσις: Να τιμωρηθούν με δήμευση περιουσίας οι αυτουργοί του κακουργήματος της εξωφρενικής δανειοληψίας. Και να αναζητήσουν οι πολίτες καινούργιους πολιτικούς ηγέτες, ικανούς να λειτουργήσουν ως κοινωνικοί αναμορφωτές". 


Σεβαστές οι απόψεις του κ. καθηγητή, αλλά εδώ, στην κήρυξη αδυναμίας πληρωμής των δανειστών που οδηγεί στη δραχμή, δεν θα συμφωνήσουμε μαζί του. Ούτε μας αρκεί η τιμωρία των ενόχων, που από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα.

Και ολοκληρώνει το άρθρο του ο κ. Χρήστος Γιανναράς επισημαίνοντας, ορθά και κατά τη δική μας άποψη, τα εξής:

"Τέσσερις μήνες τώρα η καινούργια κυβέρνηση δείχνει να παραπαίει ανάμεσα στην άσκηση πολιτικής και στο κυνηγητό τού εντυπωσιασμού συγχέοντας την πολιτική με τις επιδόσεις σε πυκνότητα τηλεοπτικών εμφανίσεων. Παράλληλα όμως, έστω και μέσα από πολλές αστοχίες και παιδαριώδεις συγχύσεις, συνέβαλε στο να έρθουν στο φως και να συνειδητοποιηθούν δυο πολύ σημαντικά δεδομένα: Το πρώτο, ότι η στρατηγική των δανειστών είναι άτεγκτα αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την Ελλάδα με τους όρους που έχει επιβάλει ο παγκοσμιοποιημένος ολοκληρωτισμός της δικτατορίας των «Αγορών». Και το δεύτερο, ότι η ελλαδική «Αριστερά» δεν θα διανοηθεί ποτέ να καταλύσει το πελατειακό κράτος της σοσιαλ-Δεξιάς. 

Μακάρι η διάγνωση να είναι εσφαλμένη".

Πηγή: www.kathimerini.gr 30.05.2015
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Χρήστου Γιανναρά στο: 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου