11 Φεβρουαρίου 2016

Νέοι γαλαξίες! Ερευνητές βρήκαν 100 δισ. αστέρια πίσω από το γαλαξία μας

Πίσω από το δικό μας γαλαξία, υπάρχουν περισσότεροι από 800 άλλοι γαλαξίες. Αυτό ανακάλυψαν οι ερευνητές, λύνοντας παράλληλα ένα από τα μεγάλα επιστημονικά μυστήρια.



Μια διεθνής ομάδα ερευνητών κατάφερε να παρατηρήσει εκατοντάδες γαλαξίες, κρυμμένους πίσω από τον δικό μας. Μάλιστα βρίσκονται σχετικά κοντά στο δικό μας, τουλάχιστον για αστρονομικά δεδομένα – μόλις 250 εκ. ετη φωτός μακριά. Παρόλα αυτά οι προηγούμενοι ερευνητές δεν είχαν καταφέρει να τους δουν, καθώς τα άστρα και η αστρική σκόνη εμπόδιζαν το οπτικό πεδίο.


Με το τηλεσκόπιο CSIRO Parkes οι επιστήμονες υπό τον Lister Staveley-Smith κατάφεραν να δουν πίσω από αστρικό νεφέλωμα που δημιουργεί ο γαλαξίας μας. Μέχρι στιγμής αυτή η περιοχή του διαστήματος παρέμενε αχαρτογράφητη. Σύμφωνα με τον Staveley-Smith του πανεπιστημίου Western Australia στο Perth, η ομάδα του ανακάλυψε 883 γαλαξίες. Με αυτή την ανακάλυψη, οι ερευνητές μπορούν πλέον να εξηγήσουν εν μέρει ένα φαινόμενο, που ονομάζεται “η μεγάλη έλξη”.


Αυτό το φαινόμενο, το οποίο είχε παρατηρηθεί από τους αστρονόμους από τη δεκαετία του 1970, είναι μίας μορφής ανωμαλία στη δύναμη της έλξης. Ορισμένοι γαλαξίες – μεταξύ τους και ο δικός μας – κινούνται με μεγάλη ταχύτητα προς μία μία συγκεκριμένη περιοχή του διαστήματος. Η “μεγάλη έλξη” διαθέτει τη δύναμη ενός εκατομμυρίου ήλιων. Ο γαλαξίας μας κινείται προς αυτήν με μία ταχύτητα δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων ανά ώρα.


“Ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει ακριβώς γιατί συμβαίνει ή από που προέρχεται αυτή η επιτάχυνση στο γαλαξία μας”, είπε ο Αυστραλός επιστήμονας. Αλλά τα ευρήματά μας έδειξαν, πως υπάρχουν πολλοί μεγάλοι και ιδιαίτερα μεγάλοι γαλαξίες σε αυτή την περιοχή, οι οποίοι θα μπορούσαν να ασκούν αυτή τη δύναμη.


Σύμφωνα με την Renée Kraan-Korteweg, η οποία επίσης συμμετείχε στην ανακάλυψη, οι αστρονόμοι προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να δουν πέρα από το γαλαξία μας. “Σε έναν γαλαξία υπάρχουν περίπου 100 δισ. αστέρια. Το γεγονός πως ανακαλύψαμε νέους γαλαξίες, είναι μια ένδειξη πως υπάρχουν εκεί μεγάλες μάζες, για τις οποίες μέχρι σήμερα δε γνωρίζαμε τίποτα”, εξηγεί. Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες από την Αυστραλία, τη Νότιο Αφρική, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία. Δημοσιεύθηκε στην Astronomical Journal.



Der große Attraktor
Η μεγάλη Έλξη

Πριν από περίπου ενενήντα χρόνια, υποπτεύθηκαν για πρώτη φορά οι αστρονόμοι, πως το διάστημα δεν στέκεται ακίνητο. Ο Αμερικανός αστρονόμος Edwin Hubble βρήκε τις πρώτες ενδείξεις, πως το διάστημα διαστέλλεται διαρκώς. Αναγνώρισε δίχως αμφιβολία πως υπήρχε μία σχέση μεταξύ των αποστάσεων των γαλαξιών και της απομάκρυνσης από εμάς – μίας κίνησης που περιγράφεται ως η γενική ροή του Hubble.


Πριν από περίπου σαράντα χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως πολλά σμήνη από γαλαξίες κινούνταν προς την κατεύθυνση του ουρανού όπου βλέπει κανείς τον αστερισμό “Triangulum Australe”. Στην αρχή δεν ήταν ξεκάθαρο τι ήταν αυτό που ασκούσε έμμεσα αυτή την ελκτική δύναμη. Ως περίφραση της απονεμήθηκε ο όρος “Η μεγάλη έλξη”.


Πηγή & ελληνογερμανικό κείμενο






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου