1 Φεβρουαρίου 2016

Ξεκινά στις ΗΠΑ η προεκλογική περίοδος

Για τους αμερικανούς το κέντρο του κόσμου βρίσκεται σήμερα στην Iowa. Όπως πάντα, από εκεί ξεκινούν κάθε τέσσερα χρόνια οι προκριματικές εκλογές για την προεδρία.

Donald Trump εναντίων Ted Cruz στους Ρεπουμπλικάνους,
Hillary Clinton εναντίων Bernie Sanders στους δημοκράτες. Οι υποψήφιοι τα έδωσαν όλα για να κινητοποιήσουν ακόμη και τον τελευταίο ψηφοφόρο, καθώς ο νικητής θα πάρει την ώθηση, η οποία ίσως αποδειχθεί καθοριστική στο δρόμο έως το λευκό οίκο. Ολημερίς έκαναν χειραψίες, φιλούσαν παιδιά και πόζαραν για selfies.


Στην τελευταία δημοσκόπηση, ο Trump εξακολουθεί να προηγείται με 28% των ρεπουμπλικάνων. Όμως ο εξαιρετικά θρήσκος γερουσιαστής του Τέξας, Ted Cruz, έχει πλέον κλείσει σημαντικά την ψαλίδα. Όλα φαίνεται πως θα κριθούν από τις ψήφους των συντηρητικών χριστιανών.

Η Clinton εξακολουθεί να οδηγεί την κούρσα στους δημοκράτες με 45% των ψήφων, αλλά ο μέχρι πρότινος άγνωστος αριστερός γερουσιαστής του Βερμόντ, Bernie Sanders, ακολουθεί προς έκπληξη πολλών από κοντά.


Πηγή  & ελληνογερμανικό κείμενο:
http://ellinogermaniko.com/2016/02/01/usa-vorwahlkampf-beginnt/

Σκίτσο του Kevin Kallaugher στο The Economist






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Ο Γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, με την υποστήριξη των Ευαγγελιστών Χριστιανών, κέρδισε άνετα τον Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα, ενώ ο Γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, τερμάτισε τρίτος και ισχυροποιεί την θέση της εναλλακτικής λύσης για τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων. Με καταμετρημένο το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο Κρουζ κέρδισε το 28%, ο Τραμπ το 24% και ο Ρούμπιο το 23% των ψήφων. Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον και ο Γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, δίνουν μάχη ψήφο με ψήφο, με την Χ. Κλίντον να διατηρεί ένα πολύ μικρό προβάδισμα, της τάξεως του 0,3%. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή