7 Φεβρουαρίου 2016

DW: Πως θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός στο συριακό;

Σε φαύλο κύκλο αναδεικνύεται η επίλυση του συριακού. Η ρωσική στρατιωτική εμπλοκή προκαλεί νέο κύμα προσφύγων, αλλά εξασθενεί σημαντικά τον ISIS. Aπό την άλλη η αύξηση της μεταναστευτικής ροής θέτει υπό πίεση την ΕΕ. 

Βαρύνουσα σημασία για τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό αποδίδονται στο ταξίδι της γερμανίδας καγκελαρίου αύριο Δευτέρα στην Άγκυρα και στις συναντήσεις της με τον πρόεδρο Ταίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Για το Βερολίνο και την ΕΕ το κλειδί για τον περιορισμό της προσφυγής ροής προς την Ευρώπη βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας, αλλά η μέχρι τώρα πολιτική φύλαξης των συνόρων κρίνεται από το σύνολο του πολιτικού κόσμου ως αναποτελεσματική.

Τουρκία: ανοιχτά τα σύνορά μας για Σύρους πρόσφυγες 
Η επίσκεψη Μέρκελ προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω των σημαντικών εξελίξεων στο πεδίο των μαχών με τον συριακό κυβερνητικό στρατό να έχει ανακαταλάβει, χάρη στη βοήθεια των ρωσικών βομβαρδιστικών, το Χαλέπι, στρατηγικής σημασίας κόμβο μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν ένα ακόμη κύμα προσφύγων προς την Τουρκία, αλλά και ένα ακόμη σημείο τριβής ανάμεσα στην Άγκυρα και στη Μόσχα.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου διαβεβαίωσε τους ομολόγους του χθες στο Άμστερνταμ ότι η χώρα του θα συνεχίσει την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. «Θα συνεχίσουμε να κρατάμε τα σύνορά μας ανοιχτά για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να διαφύγουν λόγω της επιθετικότητα του συριακού καθεστώτος και των ρωσικών βομβαρδισμών. Έχουμε δεχθεί πάνω από 5000, άλλοι 50 με 55.000 βρίσκονται καθοδόν και δεν μπορούμε να τους εγκαταλείψουμε».

Γερμανική μομφή στους ρωσικούς βομβαρδισμούς 
Οι συνεχιζόμενοι ρωσικοί βομβαρδισμοί δημιουργούν προσκόμματα στο πεδίο αναζήτησης ειρηνευτικής λύσης για το συριακό μέσω του διαλόγου. Ανώτατοι γερμανοί αξιωματούχοι, με πρώτον τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ, ζητούν την διακοπή των ρωσικών βομβαρδισμών και την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία που διεκόπη την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη. «Θα πρέπει και πάλι να εντείνουμε τις πολιτικές πιέσεις για να ενισχύσουμε την πολιτική διαδικασία. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών φαντάζεται κάποιος ότι μπορεί να λυθεί η διένεξη με στρατιωτικά μέσα. Χρειάζεται να επιστρέψουμε στην πολιτική διαδικασία», υπογράμμισε χθες ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Αλλά και ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, σε συνέντευξη στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung, χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς «έκφραση βίαιου κυνισμού της ρωσικής πολιτικής» αποδίδοντας στη Μόσχα πρόθεση «αφανισμού των αντιπάλων του προέδρου Ασάντ δια των βομβαρδισμών».

Afp, DPA/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.com/p/1Hr3H






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου