11 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό στη Γενεύη: Ανταλλαγή χαρτών αλλά και έκκληση για σοβαρότητα

Ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη, λίγα λεπτά πριν τις 21:00, η διαδικασία κατάθεσης των χαρτών, από τις δύο πλευρές στη Γενεύη, στο συμφωνημένο πλαίσιο 28,2% - 29,2%, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο. Προηγουμένως όμως κάποιοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν προβλήματα με τη διαρροή του χάρτη που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Συγκεκριμένα, όταν το εδαφικό βρισκόταν για πρώτη φορά στο παρά ένα της ανταλλαγής χαρτών, κάποιοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την ενημέρωση που έγινε στους αρχηγούς των κομμάτων για το εδαφικό. Απηύθυνε δε έκκληση στους λειτουργούς του τύπου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί: 
 
«Επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη εθνικών στόχων, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που δεν υπάρχει η όποια λογική εξήγηση που να δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες, να μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με μια έκκληση προς όλους εσάς τους λειτουργούς των ΜΜΕ που βρίσκεστε εδώ για να ενημερώσετε τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις, όπως είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το τι γίνεται στη Γενεύη, να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, έτσι ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα στόχο που δεν είναι τίποτε άλλο από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αλλά και ο 
πρόεδρος του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτουανέφερε στο twitter ότι "η διαρροή των θέσεων μας για το εδαφικό, υποσκάπτει τη διαπραγματευτική μας θέση":  

Η διαρροή των θέσεων μας για το εδαφικό, υποσκάπτει τη διαπραγματευτική μας θέση.Ο "πατριωτισμός" αυτών που καθημερινά μας κάνουν μαθήματα

Έντονη ήταν και η αντίδραση του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Τορναρίτη, σχετικά με τη δημοσίευση στοιχείων του χάρτη: 

Είναι φανερό πλέον ότι κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να καταστρέψουν τις συνομιλίες. Έδωσαν το χάρτη μας στα ΜΜΕ. Αίσχος!! 

Ακολούθησε απάντηση του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου στο Twitter:
 Νικόλας Παπαδόπουλος @NicholasPapadop
Έκκληση στους δημοσιογράφους να είναι προσεκτικοί με όσους προσπαθούν να παραπλανήσουν τον λαό μας με "εποικοδομητικές ασάφειες" https://twitter.com/cypresidency/status/819174401245609986 
Ένα σχόλιο (απόσπασμα) του Αθανάσιου Έλλι, στην Καθημερινή:

"...Είναι κρίμα. Τέτοιες αλληλοκατηγορίες στην πιο κρίσιμη φάση. Μετά τη Γενεύη, και αφού οι πολιτικοί αρχηγοί επιστρέψουν στην Κύπρο και αναλύσουν τα όποια δεδομένα, έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν κριτική σε επιμέρους πτυχές τυχόν συμφωνίας ή σε κινήσεις του προέδρου με τις οποίες διαφωνούν. Αλλά όχι να διοχετεύουν στα μέσα ενημέρωσης ευαίσθητα στοιχεία της διαπραγμάτευσης την ώρα που αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Αναστασιάδης είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος και έχει την υποχρέωση και την κύρια ευθύνη της προσπάθειας. Αλλά σε ένα τέτοιας μείζονος σημασίας ζήτημα, όλοι καλούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Εναντι των πολιτών, αλλά και της Ιστορίας.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν πληρώσει ακριβά προσπάθειες πλειοδοσίας πατριωτισμού στο παρελθόν. Δεν νοείται κάποιοι να αυτοανακηρύσσονται σε «υπερπατριώτες» κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τους υπόλοιπους ως «εθνικούς μειοδότες»".

Πηγές: Στοιχεία από philenews.comkathimerini.gr, twitter.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου