13 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό: Οι πρωταγωνιστές και το επόμενο βήμα

Η Θέση του "Φιλελεύθερου"*:

Η κατάθεση χαρτών προχθές, η συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας χθες, διαμορφώνουν εν πολλοίς τη μεγάλη εικόνα της φάσης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, που άρχισε την περασμένη Δευτέρα στη Γενεύη. 

Η διαδικασία της Γενεύης, που αποφασίσθηκε την 1η Δεκεμβρίου στο δείπνο που παρέθεσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ολοκληρώνεται σήμερα. Οι πρωταγωνιστές βλέπουν πλέον το επόμενο βήμα. Είναι σαφές πως δεν υπάρχει τέλος σε αυτή την πορεία και σίγουρα δεν θα ολοκληρωθεί επί ελβετικού εδάφους σήμερα. Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε πολλές φορές από τα Ηνωμένα Έθνη ότι αυτή η διαδικασία, όπως συμφωνήθηκε και μεταφέρθηκε στη Γενεύη, είναι ανοικτού τέλους. Αυτό σημαίνει πως οι συζητήσεις με αυτή τη μορφή θα συνεχιστούν. Πλήρης αξιολόγηση της φάσης αυτής των διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη, θα μπορεί να γίνει μετά το τέλος, ενδεχομένως σήμερα.

Είναι αρκούντως σημαντικές και οι πρώτες τοποθετήσεις του νέου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Ξεχωρίζουμε ιδιαίτερα την αναφορά του ότι στόχος είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης και συμπαγούς λύσης. Τονίζοντας τη σημαντικότητα της Διάσκεψης, είπε ότι όλοι αναγνωρίζουν «την περιπλοκότητα των προβλημάτων που αφορούν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων». Στεκόμαστε ιδιαίτερα στην αναφορά του ότι πρέπει να βρεθεί αριθμός οργάνων, με κοινό στόχο ότι αυτά τα όργανα πρέπει να ικανοποιούν τις ανησυχίες και ασφάλειες των δύο πλευρών. «Να είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει τρόπος και ότι δεν θα είναι μια συμφωνία των δύο λαών, αλλά μία συμφωνία που θα αποφασιστεί από τον λαό μέσα από δημοψηφίσματα. Ή έχουμε μια ξεκάθαρη λύση που μπορεί να εγκριθεί, ή δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε» ανέφερε.

Το Κυπριακό από το 1974 και εντεύθεν πέρασε από διάφορες φάσεις και διαδικασίες. Αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες, ενεπλάκησαν Οργανισμοί, χώρες, πρόσωπα σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία στο πρόβλημα. Από το 1974 και εντεύθεν, για 43 χρόνια σχεδόν, οι συζητήσεις δεν οδήγησαν σε συμφωνία καθώς, επί της ουσίας, δεν αποφάσισε τούτο η κατοχική δύναμη, η Τουρκία. Ό,τι και να λένε οι διάφοροι διεθνείς παράγοντες και εν δυνάμει μεσολαβητές η μη λύση του Κυπριακού οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη αποφασίσει πως θα συνεργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας. Άλλωστε μέσα από τις αλλεπάλληλες φάσεις συνομιλιών που ξεκίνησαν από την εισβολή στην Κύπρο μέχρι και σήμερα έχει αποκτήσει πολλά πλεονεκτήματα μέσα από υποχωρήσεις που διαχρονικά γίνονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Είμαστε της άποψης πως όσο παραμένει άλυτο το Κυπριακό θα πρέπει να συνεχίζονται οι προσπάθειες. Είναι αυτό υποχρέωση της διεθνούς κοινότητα, έχει επί τούτου εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας. Είναι και υποχρέωση να πεισθεί η Τουρκία να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της στάσης έναντι της Κύπρου.

* Πηγή: philenews.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου