5 Φεβρουαρίου 2017

Επιστολή Αναστασιάδη στην ΕΕ για αξίωση Αγκυρας στις 4 βασικές ελευθερίες

Να δοθούν οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες στους τούρκους πολίτες απαιτεί η Άγκυρα, ώστε να επιτρέψει την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό. Την αξίωση αυτή της Τουρκίας μετέφερε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Αλήθεια» υπάρχει και έμμεση απειλή για … τρικλοποδιά στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού αν η αξίωση αυτή δεν περάσει.

Αυτό που θέλει η Άγκυρα, στο πλαίσιο λύσης του κυπριακού, είναι όλοι οι τούρκοι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες (ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων) με άδεια από το νέο ομόσπονδο κράτος που θα δημιουργηθεί στην Κύπρο. Με αυτό τον τρόπο θα ανοιχτεί διάπλατα ο δρόμος για όλους τους τούρκους πολίτες στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η νέα αυτή απαίτηση της Τουρκίας συνιστά σοβαρό πρόβλημα, για το οποίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αποφάσισε να ενημερώσει την ΕΕ και να ζητήσει την στήριξη όλων των κρατών μελών προκειμένου να υπάρξει αντίδραση από την ίδια την ΕΕ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολές προς όλους τους θεσμικούς φορείς της ΕΕ καθώς και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με τις οποίες όχι μόνο ενημερώνει αλλά και ζητά τη στήριξη τους με συλλογική αντίδραση. Το θέμα έθεσε επίσης και ο ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης κατά τις επαφές που είχε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

Στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους, ο κ. Αναστασιάδης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η τουρκική απαίτηση είναι σημαντική και δυνατόν να έχει απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Ως εκ τούτου, προσθέτει ο ΠτΔ, απαιτείται να υπάρξει συλλογική αντιμετώπιση καθώς πρόκειται για μία απαίτηση που εάν υλοποιηθεί αποδίδει στην Τουρκία καθεστώς πάνω από αυτό που έχει σήμερα ως υποψήφια χώρα και στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με άνοιγμα της πίσω πόρτας της ΕΕ για την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρεται επίσης σε πιθανές επιπτώσεις από κάθε μία ξεχωριστά από τις 4 ελευθερίες. Ειδικότερα:

Στην ελευθερία διακίνησης προσώπων περιλαμβανομένου του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων. Όπως αναφέρει, το δικαίωμα αυτό ανοίγει το δρόμο για απόκτηση μόνιμης κατοικίας σε τούρκους πολίτες, γεγονός που έχει τεράστιες επιπτώσεις σε μία ενωμένη Κύπρο και τον δημογραφικό της χαρακτήρα. Και βεβαίως αφού η Κύπρος θα είναι μέλος της ΕΕ και στο μέλλον θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όλη την ΕΕ.

Στην ελευθερία διακίνησης αγαθών, πρόκειται για θέμα που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ. Η Τουρκία ζητά τα προϊόντα της να αποκτήσουν αυτό το καθεστώς το οποίο είναι πέραν εκείνου που ορίζεται στη συμφωνία για την Τελωνειακή της ένωση, (την οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν έχει εφαρμόσει για την Κύπρο). Η Τουρκία απαιτεί επέκταση αυτού του δικαιώματος και για τα γεωργικά της προϊόντα μετά τη λύση. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της τουρκικής γεωργικής παραγωγής και εν γένει της τουρκικής οικονομίας ως προς την κυπριακή, αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες στο μέλλον, όπως τονίζει ο πρόεδρος.

Τέλος, σε ότι αφορά τις ελευθερίες διακίνησης υπηρεσιών και κεφαλαίων, η Τουρκία ζητά την απόκτηση τους χωρίς κανένα περιορισμό. Αυτές οι απαιτήσεις, αναφέρει, δημιουργούν απρόβλεπτες επιπτώσεις για την Κύπρο, την ΕΕ και τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας. Το γεγονός αυτό προκαθορίζει και σημαντικό μέρος των συζητήσεων για τις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ, σε ότι αφορά την πιθανή αναβάθμιση της Τελωνειακής της ένωσης οι οποίες σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο. «Οι τουρκικές απαιτήσεις δημιουργούν προηγούμενο το οποίο είναι εκτός των Συνθηκών της ΕΕ και προκαταλαμβάνει τις σχέσεις με τρίτες χώρες», τονίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ζητά τη στήριξη της ΕΕ αφού δεν αφορά μόνο την Κύπρο και το μέλλον της αλλά την ίδια την ΕΕ και τις σχέσεις της με τρίτες χώρες.

Το θέμα των τουρκικών αξιώσεων για τις 4 ελευθερίες βρέθηκε στο επίκεντρο και συναντήσεων που είχε χθες στην Μάλτα ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης, με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των ηγετών της ΕΕ. Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Αλήθεια» ο πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε το θέμα αυτό τόσο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνκελα Μέρκελ όσο και με τον πρόεδρο της κομισιόν Κλοντ Γιούγκερ, με τις κυπριακές θέσεις και ανησυχίες να βρίσκουν ανταπόκριση.

Πηγή: alfanews.com.cy






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου