5 Φεβρουαρίου 2017

Σε τηλεοπτική σειρά ο Ούγκο Τσάβες

Την πρεμιέρα της πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής η κολομβιανή τηλεοπτική σειρά «Ελ Κομαντάντε», με θέμα τη ζωή του ηγέτη της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Η σειρά διηγείται σε 60 ωριαία επεισόδια την απροσδόκητη άνοδο του Τσάβες από την απόλυτη φτώχεια στο προεδρικό μέγαρο του Καράκας. Υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο ο αυταρχισμός του πρώην διοικητή τεθωρακισμένων έθεσε τις βάσεις για τη σημερινή δεινή οικονομική κρίση της χώρας.

Ο δημιουργός της σειράς, Μόιζες Ναΐμ, πρώην υπουργός Σχεδιασμού της Βενεζουέλας και αυστηρός επικριτής (κατά άλλους φανατικός εχθρός) της πολιτικής του εκλιπόντος ηγέτη, λέει ότι εμπνεύσθηκε την ιδέα κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να εξηγήσει το «φαινόμενο Τσάβες» σε φίλους του στις ΗΠΑ, όπου ζει σήμερα. «Δύο πράγματα δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις: Το πρώτο είναι ότι ο Τσάβες υπήρξε ένας εξαιρετικά χαρισματικός πολιτικός, ο οποίος σαγήνευσε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και το δεύτερο, ότι η σύγχρονη Βενεζουέλα καταστράφηκε από την κρίση. Είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξει κάποιος ότι η σημερινή κρίση στη Βενεζουέλα δεν σχετίζεται με την πολιτική Τσάβες», λέει ο Ναΐμ.

Ο σκηνοθέτης της σειράς, Χένρι Ριβέρο, λέει ότι στην προσπάθειά τους η σειρά να μη μοιάζει με ντοκιμαντέρ, αναγκάσθηκαν να προβούν σε εικασίες για το τι συνέβαινε στη ζωή του Τσάβες όταν οι κάμερες δεν βρίσκονταν εκεί. Στο κινηματογραφικό στούντιο της Μπογκοτά στην Κολομβία, όπου πραγματοποιούνται τα γυρίσματα, ο Κολομβιανός ηθοποιός Αντρες Πάρα (φωτογραφία επάνω αριστερά), που υποδύεται τον Τσάβες, ανάβει τσιγάρο –ως Τσάβες– και σκύβει στον βοηθό του για να του αποκαλύψει τα σχέδιά του για διενέργεια δημοψηφίσματος με στόχο την αέναη παραμονή του στην εξουσία, λέγοντας: «Θα αλλάξουμε τα πάντα και θα επιτύχουμε τη μετάβαση από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό». Κανείς ποτέ δεν είδε τον Τσάβες να καπνίζει δημόσια. Σημειώνεται ότι ο ιδιος ηθοποιός, ο Αντρες Πάρα, υποδύθηκε και τον αρχηγό του διαβόητου καρτέλ του Μεντεγίν, Πάμπλο Εσκομπάρ, στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά.

Τη σειρά κατήγγειλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, χαρακτηρίζοντάς την «ιμπεριαλιστικά σκουπίδια», ενώ η χήρα του Τσάβες απειλεί τους παραγωγούς και την εταιρεία Sony με αγωγές. 

Δυο λόγια για τον Ούγκο Τσάβες

Ο Ούγκο Τσάβες (πλήρες όνομα: Ούγο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας, ισπανικά: Hugo Rafael Chávez Frías) γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1954. Ήταν στρατιωτικός και πολιτικός, Πρόεδρος της Βενεζουέλας. Εξελέγη Πρόεδρος το 1998 και επανεξελέγη το 2006 και το 2012. 
Συνδυάζοντας την πολιτική ιδεολογία του «Μπολιβαριανισμού» (απελευθερωτικό κίνημα βασισμένο στις αρχές του Σιμόν Μπολίβαρ) σε συνδυασμό με αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε «Σοσιαλισμό για τον 21ο αιώνα», ο Τσάβες επέβαλε νέο Σύνταγμα, περιφερειακά δημοκρατικά συμβούλια, την κρατικοποίηση σειράς στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, και με τα έσοδά τους αύξησε τις κυβερνητικές δαπάνες στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, ενώ μείωσε το ποσοστό του πληθυσμού που ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας. 
Απομάκρυνε επιτυχώς τη χώρα του από τη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και συνεργάστηκε στενά με τις κυβερνήσεις της Κίνας, της Κούβας και της Ρωσίας. 
Ο Τσάβες κατάφερε να διατηρήσει την πολύ υψηλή δημοφιλία του χρηματοδοτώντας προγράμματα κρατικής πρόνοιας δια μέσου των εσόδων από την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων.
Το 2011 ο Τσάβες ασθένησε σοβαρά από καρκίνο. Μετά από σθεναρή μάχη, απεβίωσε τελικά στις 5 Μαρτίου 2013. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ethnos.gr, el.wikipedia.org






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου