10 Μαρτίου 2017

Παρά την αντίδραση της Πολωνίας, ο Πολωνός Τουσκ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Επανεξελέγη στο αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πολωνικής καταγωγής Ντόλαντ Τουσκ, παρά τις ενστάσεις της πολωνικής κυβέρνησης, έχοντας την υποστήριξη και των 27 υπόλοιπων κρατών - μελών της Ε.Ε. 

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε σχόλιο του αναφέρεται στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην αντίθεση της Πολωνίας. Το άρθρο σημειώνει: «Δεν συμβαίνει συχνά να συμφωνούν τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ σε αμφιλεγόμενα θέματα. Η πολωνική κυβέρνηση όμως τα κατάφερε. Στο τέλος έστρεψε εναντίον της και τους πιο στενούς της εταίρους… Είναι ένα καλό σημάδι ότι η πολωνική κυβέρνηση απέτυχε με την προσπάθειά της να διχάσει την ΕΕ. Ήταν σε όλους σαφές πως δεν επρόκειτο για θέματα ουσίας αλλά για μια εκδικητική συμπεριφορά του ισχυρού άνδρα της Πολωνίας Γιάροσλαβ Καζίνσκι εναντίον του Τουσκ». 

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, σχολίασε ότι η επανεκλογή του Τουσκ αποκαλύπτει ότι η Γερμανία είναι ο κυρίαρχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ο κανονισμός ότι οι αξιωματούχοι για να εκλεγούν πρέπει να έχουν την υποστήριξη της χώρας τους παραβιάσθηκε», τόνισε ο ίδιος. 

«Πρόσεχε τις γέφυρες που καις γιατί όταν περάσεις δεν θα μπορείς να γυρίσεις», ήταν η απάντηση του Ντόναλντ Τουσκ στην πολωνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Τουσκ ανέφερε επίσης πως στη δεύτερη θητεία του επιθυμεί να «συνεργαστεί με όλα τα κράτη-μέλη, χωρίς εξαίρεση» και πως θα κάνει «τα πάντα για προστατέψει την πολωνική κυβέρνηση από πολιτική απομόνωση». Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ χαιρέτισε την επανεκλογή, δηλώνοντας «ευτυχής» που θα παραμείνει στη θέση του ο Πολωνός.

Για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ η γερμανική Neue Osnabrücker Zeitung σχολιάζει: «Η Πολωνία εναντίον της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτή η εντύπωση δίνεται μετά την ψήφιση του Ντόναλντ Τουσκ στο αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια ακόμα θητεία. Η αντιπαράθεση για το πρόσωπο αυτό στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ταιριάζει με την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η ΕΕ εξήντα χρόνια μετά την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης. Και αρέσει κυρίως σε έναν: στον Γιάροσλαβ Καζίνσκι».

Η αυστριακή Der Standard γράφει για το ίδιο θέμα: «Η ΕΕ θα πρέπει στο μέλλον να καταργήσει την αρχή της ομοφωνίας. Εκβιασμοί χωρών με βέτο έκαναν κακό στην ΕΕ. Και δεν θα πρέπει κανείς να συγχέει την Πολωνία με την πολωνική κυβέρνηση. Αυτή χρειάζεται πίεση, όχι ο πολωνικός λαός». 

Πηγές: Στοιχεία από Deutsche Welle και kathimerini.gr


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου