6 Μαρτίου 2017

Ενώ η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ύφεση ο Τσίπρας κάνει λόγο για ανάπτυξη!

Και ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν βαθύτερη ύφεση στο δ' τρίμηνο του 2016, ο πρωθυπουργός επιμένει ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.

«Επειτα από 7 χρόνια καταστροφικής ύφεσης η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η αδήριτη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, γιατί η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ». Αυτό τόνισε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «την άνοιξη της ελληνικής οικονομίας», η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε τα αναθεωρημένα στοιχεία για το 4ο τρίμηνο του 2016. Συμφωνα με τα στοιχεία αυτά, σημαντική ήταν η επιδείνωση που εμφάνισε η πορεία του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016. Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ύφεση της τάξης του 1,1% έναντι του δ΄ τριμήνου του 2015 και ύφεση της τάξης του 1,2% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016.

Σημειώνεται ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3% και ύφεση 0,4%, αντίστοιχα. Όπως διευκρινίζει η ανεξάρτητη αρχή, οι εν λόγω διαφορές είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.

Και το αφελές ερώτημα: Δεν θα έπρεπε κάποιος από το οικονομικό επιτελείο του πρωθυπουργού να τον ενημερώσει πάνω στα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ; Να μη φανεί τουλάχιστον ότι μιλά για κάποια άλλη χώρα!

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.grnaftemporiki.gr


afirimeno.com






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. «Ο Τσίπρας πανηγυρίζει, η χώρα βουλιάζει» είναι ο τίτλος αρθρου στη Deutsche Welle σήμερα, η οποία στη συνέχεια αναφέρει: Εκτενείς οι αναφορές του γερμανικού Τύπου στα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι παρά τις αρχικές περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016 κατά 1,1%. Και ο τίτλος του περιοδικό Focus: «Ο Τσίπρας πανηγυρίζει για τα νέα στοιχεία - στην πραγματικότητα η χώρα του διολισθαίνει όλο και πιο βαθιά στην κρίση».

    ΑπάντησηΔιαγραφή