30 Ιουνίου 2017

Ρέγκλινγκ: Στα 100 δισ. το κόστος του πρώτου εξαμήνου του 2015

Πιθανότατα είναι σωστές οι εκτιμήσεις βάσει των οποίων το «κόστος» για την ελληνική οικονομία, λόγω των εξελίξεων του πρώτου εξαμήνου του 2015, ανήλθε σε 100 δισ. ευρώ, ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του ΕSΜ εστιάζει την κριτική του στην περίοδο αυτή και στις συνέπειες που είχε για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα χθες ανέφερε: «Γνωρίζω ότι η ελληνική Κεντρική Τράπεζα έχει δημοσιοποιήσει το νούμερο των 83 δισ. ευρώ ή κάτι παραπάνω, ξέρω ότι κάποιοι θεωρούν ότι το κόστος είναι ακόμη υψηλότερο, όταν μετράνε τις απώλειες εξαιτίας των εξελίξεων του πρώτου μισού του 2015. Μπορεί λοιπόν να είναι λίγο περισσότερο. Θεωρώ ότι τα 100 δισ. ευρώ είναι ένας στρογγυλός αριθμός ο οποίος είναι πιθανότατα σωστός».

Για την έξοδο στις αγορές

Όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι αυτή εξαρτάται από την οικονομία της, την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την κατάσταση των αγορών.

«Δεν μπορώ να πω ποιον μήνα αλλά πιστεύω ότι θα ήταν συνετό να γίνει η πρώτη έκδοση εντόκων γραμματίων πριν το τέλος του προγράμματος», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, σημειώνοντας πως πιστεύει ότι «μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές, σωστό είναι η Ελλάδα να επιστρέψει με αργά βήματα». Όπως εξήγησε «είναι κάτι που το έχουμε δει και στις άλλες χώρες, που εφάρμοσαν προγράμματα. Δεν περίμεναν μέχρι την τελευταία μέρα του προγράμματος για να βγουν στις αγορές».

«Ο αρμόδιος οργανισμός διαχείρισης του χρέους θα αναλύσει προσεκτικά και πολύ επαγγελματικά πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να βγείτε, εξαρτάται από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις και την κατάσταση των αγορών», είπε και πρόσθεσε: «είμαι σίγουρος ότι αν υπάρχει μια συνέχεια του προγράμματος, τότε αυτό θα είναι εφικτό».

Για τα αποτελέσματα του Eurogroup

Ερωτηθείς ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο επικεφαλής του ESM απάντησε:

«Δεν ξέρω ακριβώς ποιο ήταν το αφήγημα εδώ. Ίσως οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές. Κατά την γνώμη μου το Eurogroup της 15ης Ιουνίου ακολούθησε τον γενναιόδωρο δρόμο της δήλωσης του Eurogroup του Μαΐου του 2016 όπου αποσαφηνίστηκαν με αρκετά καλά διατυπωμένο τρόπο τα πιθανά μέτρα για το χρέος».

Πηγές: Στοιχεία από skai.gr, kathimerini.gr, 
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου