15 Ιουνίου 2017

Πρ. Παυλόπουλος στην Handelsblatt: «Να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση»

«Μια μεγάλη ευκαιρία, για να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση» είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ενόψει του κρίσιμου Eurogroup, στην οποία καλεί τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε να εγκαταλείψει την επίμονη στάση του κατά μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν αντάξιο ενός μεγάλου Ευρωπαίου», ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ σχετικά με τον Β. Σόιμπλε. 

Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας Πρόεδρος εκτιμά ότι το Εurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο αποτελεί ευκαιρία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη. «Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και υλοποίησε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Τώρα ήρθε πλέον η ώρα οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος.

Πολλές είναι όμως και οι αναφορές ειδικότερα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο ρόλο που διαδραματίζει στη διαμάχη για το ελληνικό χρέος. «Ο φίλος μας, ο Β. Σόιμπλε, επαναλαμβάνει πολύ συχνά ότι η Ευρωζώνη πρέπει να τηρεί τους κανόνες της. Έχει δίκιο. Το Eurogroup πρέπει τώρα να συγκεκριμενοποιήσει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, όπως έχει ήδη υποσχεθεί. Pacta sunt servanda, οι συνθήκες πρέπει να τηρούνται –αυτό ισχύει και εν προκειμένω. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε θα παραβεί τα δικά του λεγόμενα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρ. Παυλόπουλος. 

Αναφορικά με το κατά πόσο μια απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι εφικτή πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Πρ. Παυλόπουλος εκτιμά πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό. «Ένας σοβαρός Ευρωπαίος όπως ο Β. Σόιμπλε θα ήθελε να πάρει τη σωστή απόφαση πριν από τις εκλογές», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση αναφορικά με την αρνητική εικόνα που έχει ο γερμανός υπ. Οικονομικών στην ελληνική κοινή γνώμη και στο κατά πόσο ο Έλληνας Πρόεδρος τον θεωρεί «μεγάλο Ευρωπαίο πολιτικό» ο Πρ. Παυλόπουλος απαντά: «Ναι, και για το λόγο αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα πράξει αυτό που είναι σωστό για την Ελλάδα και ολόκληρη της ευρωζώνη. Θα ήταν κρίμα, αν ο Β. Σόιμπλε ήταν ο μόνος, που δεν θα τηρούσε να υπεσχημένα. Αυτό δεν θα άξιζε σε μια ηγετική φυσιογνωμία της Ευρώπης. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο».

Ο Πρ. Παυλόπουλος επαναλαμβάνει τέλος τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η ελάφρυνση του χρέους. Τόνισε επίσης ότι «είναι για εμάς σημαντικό οι εταίροι μας να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Διαφορετικά η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα». 

Τέλος, ο Έλληνας Πρόεδρος, ανέφερε ότι ο Σόιμπλε γνωρίζει τη σημασία που έχει ο ίδιος ως προσωπικότητα για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και φυσικά πρέπει να επίσης να λάβει υπόψιν τη στάση της καγκελαρίου Μέρκελ, του Γερμανού Προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ αλλά και του υπ. Εξ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Όλοι αυτοί βλέπουν την Ελλάδα όχι αποκομμένη από την Ευρώπη, αλλά πάντα εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί και στη Γαλλία ή την Ιταλία. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ασκηθούμε στην αλληλεγγύη. Αυτό να δώσει δύναμη στην Ευρώπη».

Πηγές: Deutsche Welle, kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου