26 Ιουνίου 2017

Τρεις δημοσκοπήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ διαβάζει διαφορετικά

Τρεις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που, παρ' ότι τα νούμερα είναι σαφή και αμείλικτα, τα κόματα -κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ- εμμένουν να διαβάζουν κάπως διαφορετικά. Πρόκειται για την Έρευνα της Alco για το News24/7, την έρευνα της Κάπα Reasearch για το «Το Βήμα της Κυριακής» και την δημοσκόπηση της CommonView για τη «Νέα Σελίδα». «Η ΝΔ αναζητά σωσίβιο στις δημοσκοπήσεις» αναφέρουν οι Κυβερνητικές πηγές. «Ο πανικός του Μαξίμου δεν κρύβεται με τίποτα» απαντά η Νέα Δημοκρατία.

Ας τα δούμε όλα αναλυτικά:

Έρευνα Alco για το News 247: Απογοήτευση από το Eurogroup, αλλά η ΝΔ δε θα τα πήγαινε καλύτερα 

Από την έρευνα της Alco, (δημοσιεύεται στο News 247 στις 24.06.2017), προκύπτουν τα εξής:

Συγκρατημένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη μετά το Eurogroup σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για το News24/7, καθώς η απογοήτευση μετά από επτά χρόνια μνημονίων είναι διάχυτη. Πάντως η πλειοψηφία δεν είναι ικανοποιημένη μεν από τη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση, δεν θεωρεί όμως ότι με ΝΔ θα υπήρχε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, 42% δηλώνουν καθόλου ικανοποιημένοι από την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ ευρώ. Το 21% δηλώνουν λίγο ικανοποιημένοι. Το 9% "όχι και τόσο" ικανοποιημένοι. Το 13% δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι και το 4% πολύ, ενώ το 11% δεν ξέρουν/δεν απαντούν. 

Στο ερώτημα "πιστεύετε ότι η πρόσφατη συμφωνία είναι μάλλον καλύτερη ή μάλλον χειρότερη από τις προηγούμενες", το 45% απαντά μάλλον χειρότερη, το 27% ίδια και το 16% μάλλον καλύτερη. Το 12% δεν ξέρει/ δεν απαντά.

Μπερδεμένη είναι πάντως η κοινή γνώμη όσον αφορά στην επόμενη ημέρα και ειδικότερα την έξοδο στις αγορές. Στο ερώτημα "κατά τη γνώμη σας πόσο πιθανό είναι αυτή η συμφωνία να οδηγήσει στην ελάφρυνση του χρέους και την έξοδο της χώρας στις αγορές;" σχεδόν ένας στους δυο (49%) δηλώνει ότι δεν ξέρει ή δεν απαντά. Το 34% απαντά "καθόλου", το 1% "λίγο", το 12% "αρκετά" και το 4% πολύ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις στο ερώτημα "Πιστεύετε ότι μία κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είχε χειριστεί με καλύτερο τρόπο το κλείσιμο της συμφωνίας;". Σιγουρα όχι και μάλλον όχι, απαντά συνολικά το 54%. Ειδικότερα, το 32% απαντά "σίγουρα όχι", επιλογή που συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό και το 22% απαντά "μάλλον όχι". Μάλιστα ένα 12% απαντά "ούτε ναι, ούτε όχι". Αντίθετα μόλις το 16% απαντά "μάλλον ναι" και μόλις το 9% "σίγουρα ναι". Το 9% δεν ξέρει/ δεν απαντά.

Στο ερώτημα "πόσο αισιόδοξοι είστε ότι τον Αύγουστο του 2018, με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές;" ένας στους δύο (50%) απαντά πως δεν ξέρει ή δεν απαντά. Το 34% δηλώνουν καθόλου αισιόδοξοι και το 1% λίγο. Το 11% δηλώνουν αρκετά αισιόδοξοι και το 4% πολύ.

Πηγή: news247.gr 

Ερευνα της Κάπα Reasearch: Η κοινωνία ένα βήμα πιο μπροστά από τα κόμματα

Οι πολίτες θέλουν ανάπτυξη μέσα στην Ευρώπη, δεν αποδέχονται το κυβερνητικό αφήγημα για τη συμφωνία του Eurogroup – Εμπιστεύονται τους νέους επιχειρηματίες και θεωρούν προτεραιότητα τη μείωση του ΦΠΑ

Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, ύστερα από την εμπειρία της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει σαν να χάραξε μιαν αόρατη διαχωριστική γραμμή με την Ελλάδα της αυταπάτης, της ψευδολογίας, της συνωμοσιολογίας. 

Για παραπάνω από τους μισούς πολίτες το κεντρικό ζητούμενο είναι η συμφωνία πάνω σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα, εντός του πλαισίου της ευρωζώνης, και η τήρηση των συμφωνιών που έχει κάνει η χώρα με τους εταίρους της. Η κατάργηση του Μνημονίου (19,5%) και η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη (22,5%) συγκινούν πλέον μειοψηφικά ακροατήρια.

Η συμφωνία στο Eurogroup κρίνεται αρνητικά από το 58,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα και θετικά από το 32,5%, που σημαίνει ότι μόνο το 1/3 της κοινωνίας έχει αποδεχθεί το κυβερνητικό αφήγημα περί συμφωνίας που βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια. Επιπλέον, στην ερώτηση «θεωρείτε ότι η χώρα και η ελληνική οικονομία βρίσκονται σήμερα λίγο πριν την έξοδο από τα δύσκολα χρόνια της κρίσης;», ένα αποστομωτικό 76% απαντά «όχι».

Οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι στο ερώτημα αν η χώρα έχει ξεφύγει οριστικά από τον κίνδυνο του Grexit. Το 47% πιστεύει ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η χώρα παραμένει οριστικά στο ευρώ, αλλά το 45,5% διαφωνεί και βλέπει ακόμη κινδύνους.

Ωστόσο, μοιάζει να διαμορφώνεται ένα ρεύμα προσδοκίας και αισιοδοξίας στην κοινωνία. Πάνω από τους μισούς (53,5%) ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση. Το 42,5% εκτιμά ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις ικανές να σηκώσουν τη χώρα από τη συνεχή πτώση - το 56% διαφωνεί. Και το 53,3% δηλώνει ότι υπάρχουν διεθνείς συμμαχίες πρόθυμες να υποστηρίξουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας με αμοιβαίο όφελος.

Ακόμη όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό ρεύμα, ικανό να κινήσει τα πράγματα, καθώς η διάψευση των υποσχέσεων και το βάρος των περικοπών στα εισοδήματα έχουν κάνει δύσπιστους τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% δεν έχει πειστεί πως η οικονομία μπορεί πράγματι να καταγράψει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Επίσης, το 75% δεν πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος και να βγει με αξιώσεις στον διεθνή ανταγωνισμό.

Σημαντική αλλαγή αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν πλέον οι Ελληνες το επιχειρείν. Το 59% εκτιμά ότι δεν υπάρχουν επιχειρηματικές δυνάμεις ικανές να ηγηθούν της ανάπτυξης. Ποιες δυνάμεις εννοούν; Τους παραδοσιακούς έλληνες επιχειρηματίες, για τους οποίους η πλειονότητα (66%) έχει αρνητική άποψη, προφανώς φορτώνοντάς τους με όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος: διασύνδεση με το κράτος, αδιαφορία για τους εργαζομένους, προσωπικό πλουτισμό, διαφθορά. Αντιθέτως, περιβάλλουν με εμπιστοσύνη τους νέους έλληνες επιχειρηματίες (58,5%) και γενικά εκφράζουν θετική άποψη (78%) για τους επιχειρηματίες και την επιχειρηματικότητα. 

Η Ελλάδα υστερεί στην προσέλκυση επενδύσεων και οι πολίτες θεωρούν ότι ευθύνονται, κατά σειρά προτεραιότητας, η έλλειψη απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος (88,5%), το χαμηλό επίπεδο γραφειοκρατίας (70%), η υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων (51,5%) και η πολιτική αστάθεια.

Τα προβλήματα της καθημερινότητας δεσπόζουν, και αυτό φαίνεται από την απάντηση στην ερώτηση «Ποιοι φόροι θα έπρεπε να μειωθούν;». Ο ΦΠΑ προηγείται με μεγάλη διαφορά (53%) και έπονται ο φόρος εισοδήματος (44%), ο ΕΝΦΙΑ (30%), οι φόροι στα καύσιμα (24,5%), οι ασφαλιστικές εισφορές (19,5%).

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που έχουν στο μυαλό τους οι πολίτες δεν περιλαμβάνει υψηλή και παράλογη φορολόγηση για να συντηρούνται πλασματικά πλεονάσματα, αλλά υγιή ανταγωνισμό, παραγωγή και καινοτομία.

Κοινωνική δυσαρέσκεια και σταθερό προβάδισμα ΝΔ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινείται επί ξυρού ακμής. Καταφέρνει να διατηρεί τα ποσοστά της, παρότι η διαφορά της με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρείται στις 7 μονάδες (στην προηγούμενη μέτρηση του Απριλίου ήταν 7,1 μονάδες), με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 23,2% και 16,2% αντιστοίχως. Με την αναγωγή στην αδιευκρίνιστη ψήφο, η οποία είναι στο 27%, η διαφορά φθάνει στις 9,6 μονάδες (όμοια με αυτήν του Απριλίου), 31,8% για τη ΝΔ και 22,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαχρονικά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει άνοδο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερή κάθοδο. Στο ερώτημα «Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έβγαινε πρώτο αν γίνονταν σήμερα εκλογές;» η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 61,5%.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια δεν έχει μειωθεί, το κυβερνητικό αφήγημα δεν έχει πλειοψηφικό ακροατήριο, όμως οι πολίτες κρίνουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση (46,5%). Πρόωρες εκλογές θέλει το 38%, ποσοστό που τον Απρίλιο ήταν 40,5%. 

Αρκούν αυτά για να γυρίσει ο Αλέξης Τσίπρας το παιχνίδι όταν η δημοφιλία του ως Πρωθυπουργού παραμένει χαμηλή (22,5%), και μάλιστα έπεσε κατά μία μονάδα μέσα σε δύο μήνες; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με ποσοστό 30,5%, αλλά και τους δύο τούς κερδίζει ο «κανένας» με 44%. 

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα η εικόνα παραμένει η ίδια· ούτε κέρδισαν ούτε έχασαν από τις τελευταίες εξελίξεις.

Πηγή: tovima.gr 

Δημοσκόπηση CommonView για τη «Νέα Σελίδα» 

Αποκαλυπτική, αναφορικά με τις στρατηγικές που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και για τις κοινωνικές «γκρίζες ζώνες» και τα πολιτικά «ελλείμματα» των σχεδιασμών του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς, είναι η έρευνα που παρουσίασε στις 19.6.2017 η «Νέα Σελίδα» και φέρει την επιστημονική υπογραφή ομάδας ερευνητών που μετέχουν στον ευρωπαϊκό μη κερδοσκοπικό οργανισμό CommonView.

Στη γενική πρόθεση ψήφου η ΝΔ (όπως σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν και με αρκετά μεγάλες διακυμάνσεις) καταγράφει σαφές προβάδισμα 8,5 ποσοστιαίων μονάδων (29,3% έναντι 20,8 του ΣΥΡΙΖΑ), σε ένα σκηνικό εξακομματικής Βουλής, με τη Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση και με αυξημένο ποσοστό 9,1%, το ΚΚΕ με 7,1%, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,9% και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου οριακά πάνω από το κοινοβουλευτικό «κατώφλι» του 3%. Σε υψηλό ποσοστό (15,4%) κινείται, τέλος, η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Η «ακτινογραφία» της πρόθεσης ψήφου ανά κοινωνική κατηγορία

– Ο ΣΥΡΙΖΑ προπορεύεται κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ στην ομάδα ψηφοφόρων που έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 600 ευρώ. Σ’ αυτή την κοινωνική κατηγορία το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 16,4% έναντι 11,2% της ΝΔ. Ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο της έρευνας είναι το υψηλότατο ποσοστό της Χρυσής Αυγής (12,7%).
– «Στήθος με στήθος» κινούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην κοινωνική κατηγορία με μηνιαίο εισόδημα από 601 έως και 1.800 ευρώ. Η ΝΔ προπορεύεται με κάτι περισσότερο από 1,5 μονάδα, ενώ παραμένει υψηλό (12,4%) το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα.
– Η πρωτοπορία της ΝΔ αποτυπώνεται με σαφέστατα χαρακτηριστικά στους πολίτες που εν μέσω βαθιάς κρίσης μπορούν να συγκεντρώνουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 1.800 ευρώ. Μεταξύ αυτών το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη παίρνει προβάδισμα 8 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτούς, η Δημοκρατική Συμπαράταξη διατηρεί σημαντικά ερείσματα, αφού στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 8,1%.
– Σαρωτικό είναι το προβάδισμα της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη στους εργοδότες. Μεταξύ αυτών η ΝΔ εμφανίζει «τετραπλό σκορ» με 44,5% έναντι 10,2% του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πηγή: neaselida.news

Κυβερνητικές πηγές: Η ΝΔ αναζητά σωσίβιο στις δημοσκοπήσεις 

Συνολική κριτική στη ΝΔ ασκούν πηγές της κυβέρνησης αξιοποιώντας ως προς αυτό και τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. "Η ΝΔ σε αδυναμία να κάνει πολιτική αναζητά σωσίβιο στις δημοσκοπήσεις. Αλλά ούτε αυτές δεν μπορεί να "διαβάσει" σωστά!", τονίζουν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές.

Με βάση την ανάλυση που κάνουν επί των δημοσκοπήσεων, της Alco για το News247 (24.6.2017), της CommonView για την εφημερίδα Νέα Σελίδα (18.6.2017) και της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής (25.6.2017), οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι όλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ δεν έχει "ρεύμα". Σχολιάζουν, σε κάθε περίπτωση: "Ας χαρεί, τώρα, όσο προλάβει, η ΝΔ, με τις δημοσκοπήσεις, γιατί το 2019 θα μιλήσουν οι κάλπες. Και εκεί η χαρά θα της βγει ξινή, γιατί ο λαός έχει και γνώση και κρίση".

Ειδικότερα, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι "η ΝΔ βρίσκεται σε πολιτική απελπισία. Και, αφού η «καταστροφή», στην οποία τόσο επένδυε, όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, δεν επήλθε -δυστυχώς για την ίδια, αλλά ευτυχώς για τη χώρα και τους πολίτες-, πιάνεται από όπου μπορεί:
- Ταυτίζεται άκριτα με επιχειρηματίες αποδεχόμενη σκοτεινές μεθόδους υποκλοπών και εκβιασμών,
- Ψεύδεται για ένα σωρό ζητήματα (από την ανώτατη εκπαίδευση μέχρι την υγεία), ενώ, εσχάτως,
- Καταφεύγει και στον σχολιασμό δημοσκοπήσεων, τις οποίες διαστρεβλώνει! Εκτός αν αυτό γίνεται για να δικαιολογήσει τον ρόλο του ο πρώην δημοσκόπος και νυν σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ".

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις προαναφερθείσες δημοσκοπήσεις, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι και οι τρεις "καταλήγουν στο ίδιο ακριβώς πολιτικό και ουσιαστικό συμπέρασμα: η ΝΔ, παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό, παρά τη συντριπτική πλειονότητα των media που τη στηρίζουν, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν μεγάλα κομμάτια του λαού, δεν μπορεί να αποκτήσει ρεύμα νίκης. Μένει καθηλωμένη στα ίδια ποσοστά, με πτωτική μάλιστα τάση".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πανικός του Μαξίμου δεν κρύβεται με τίποτα 

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση (Κυρ, 25/06/2017):

«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκλήρωσε με επιτυχία την περιοδεία του στη Θεσσαλία. Διαπίστωσε κι εκεί τη βαθιά απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα και το ισχυρό πολιτικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό, δηλαδή, που όλοι γνωρίζουν στην Ελλάδα και δεν είναι ανάγκη να αναλύσει ιδιαίτερα τις δημοσκοπήσεις για να το καταλάβει κανείς.

Ο πανικός του Μαξίμου δεν κρύβεται με τίποτα». 

Πηγή: nd.gr 

Πηγές: news247.gr, tovima.gr, neaselida, ΑΠΕ-ΜΠΕ, nd.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου