28 Ιουνίου 2017

Δυο χρόνια Capital controls

Δυο χρόνια πριν, στις 28 Ιουνίου 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ανακοίνωνε την επιβολή των capital controls, σαν συνέπεια του δημοψηφίσματος που είχε εξαγγείλει την προηγούμενη μέρα.
Η ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία, από τις αποφάσεις αυτές, ήταν μεγάλη και αναπόφευκτη.

Δυο χρόνια έχουν περάσει από τότε και τα capital controls, όπως και οι αρνητικές τους επιπτώσεις, εξακολουθούν να υφίστανται.

Ως "συνειδητό έγκλημα κατά της οικονομίας και της κοινωνίας" χαρακτηρίζει την επιβολή των capital controls η Νέα Δημοκρατία, σε σημερινή ανακοίνωσή της "καθώς, όταν αποφάσιζαν το δημοψήφισμα και άφηναν την Ελλάδα εκτός προγράμματος, ήξεραν πολύ καλά τις συνέπειες. Ήξεραν ότι θα κλείσουν τις τράπεζες και θα επιβάλουν τα capital controls" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ενδεικτικά, στη χρηματιστηριακή αγορά, που παρέμεινε κλειστή για πέντε ολόκληρες εβδομάδες αμέσως μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και την επιβολή των capital controls, οι επιπτώσεις ήταν τρομακτικές. Όταν άνοιξε ξανά, την Δευτέρα στις 3 Αυγούστου 2015, το Χρηματιστήριο της Αθήνας βυθίστηκε κατά 16,23% (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) και μείωσε κατά 7,9 δισ. ευρώ την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του Χρηματιστηρίου από τότε που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία (1957). Πολύ χειρότερα εξελίχθηκε η συνεδρίαση εκείνη για τον τραπεζικό κλάδο, όπου ο δείκτης των τραπεζών παρέμεινε καθηλωμένος στο -30% (Limit Down) με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης πολλών εκατομμυρίων τεμαχίων. Την επόμενη ημέρα (Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015), στη δεύτερη συνεδρίαση υπό το καθεστώς των capital controls, το χρηματιστήριο της Αθήνας προσπάθησε να αντιδράσει και κατά ένα μέρος τα κατάφερε αφού οι απώλειες περιορίστηκαν στο -1,22% λόγω του νέου Limit Down (-29,26%) που σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. 


Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας
για τα δύο χρόνια από την επιβολή των capital controls: 
«Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από τότε που ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και ο κ. Βαρουφάκης έκλεισαν τις τράπεζες και επέβαλαν capital controls.
Πρόκειται για συνειδητό έγκλημα που διέπραξαν σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς – όταν αποφάσιζαν το δημοψήφισμα και άφηναν την Ελλάδα, εκτός προγράμματος – ήξεραν πολύ καλά τις συνέπειες. Ήξεραν ότι θα κλείσουν τις τράπεζες και θα επιβάλουν ταcapital controls.
Πρόκειται για έγκλημα που είχε σαν συνέπεια:
1. Να βυθιστεί η οικονομία στην ύφεση.
2. Να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα των επιχειρήσεων και να χάσουν τη δουλειά τους πολλές χιλιάδες άνθρωποι.
3. Nα εξαϋλωθεί η μετοχική αξία των τραπεζών (40 δις ευρώ), να υποστούν τεράστια ζημιά το Δημόσιο και οι μικρομέτοχοί τους και να επωμιστούν βαρύτατο κόστος οι φορολογούμενοι.
4. Να καταρρεύσουν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία. ​
5. Να συρρικνωθούν οι εξαγωγές.
6. Να φρενάρουν οι εισπράξεις από τον τουρισμό.
7. Να απαξιωθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Για όλα αυτά, οι υπαίτιοι οφείλουν να δώσουν – και θα δώσουν – λόγο. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε να προχωρήσει – και θα προχωρήσει – στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες την αλήθεια». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου