16 Ιουνίου 2017

Β. Σόιμπλε: Στόχος να ορθοποδήσει η Ελλάδα το 2018

Σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle μετά το πέρας του Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε αρκετά ικανοποιημένος με τη συμφωνία που επετεύχθη στο Λουξεμβούργο. Εν τω μεταξύ ο γερμανικός τύπος καταθέτει πρώτες εκτιμήσεις και σχόλια για τη συμφωνία που επετεύχθη στο χθεσινό Eurogroup.

«Η Ελλάδα αποφάσισε τώρα βαθιές μεταρρυθμίσεις και υπό αυτή την έννοια επέδρασε θετικά η σκληρότητα την οποία επιδείξαμε και για την οποία κατηγορηθήκαμε από πολλούς. Όλα αυτά είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», είπε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle, προσθέτοντας: «Πέραν αυτού αποφασίσαμε τώρα έπειτα από δική μας πρωτοβουλία και ένα πρόσθετο πρόγραμμα για να τονωθεί η ανάπτυξη».

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να οδηγήσουν όλα αυτά στο να επιτευχθεί ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος, να έχει δηλαδή η Ελλάδα την επόμενη χρονιά ένα βιώσιμο χρέος και να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Εμμέσως ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε δηλαδή την πάγια θέση του ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το 2018 και εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ο ίδιος βέβαια εκτιμά και ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί ούτε ελάφρυνση του χρέους, αλλά ούτε και νέο πρόγραμμα στήριξης. «Αυτός είναι ο στόχος, να σταθεί και πάλι η Ελλάδα στα πόδια της από τα μέσα του επόμενου χρόνου», όπως είπε. 


Ο κ. Σόιμπλε εκτιμά όμως ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της. «Γι' αυτό», όπως χαρακτηριστικά λέει, «δεν θα πρέπει να δίνουμε στους έλληνες πολίτες την ψευδαίσθηση ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης». Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει δρόμο μπροστά της για να οικοδομήσει μια λειτουργική διοίκηση και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Εκτίμησε πάντως ότι παρότι το ΔΝΤ δεν θα έχει καταρχήν πλήρη συμμετοχή, η γερμανική Βουλή δεν θα πρέπει να αποφασίσει εκ νέου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Και αυτό διότι αφενός δεν πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και αφετέρου η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρειαστεί καν το σύνολο των 86 δις ευρώ που προβλέπει το πακέτο βοήθειας. Το ερώτημα εάν οι αποφάσεις συνιστούν ουσιαστική αλλαγή ή όχι του προγράμματος καλείται να απαντήσει τώρα η επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag.

Κώστας Συμεωνίδης / 
Deutsche Welle 


Γερμανικός τύπος για το χθεσινό Eurogroup: Ελλάδα, «Η τρέλα συνεχίζεται»

Ο γερμανικός τύπος καταθέτει πρώτες εκτιμήσεις και σχόλια για τη συμφωνία που επετεύχθη στο χθεσινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Για σαθρό συμβιβασμό κάνει λόγο η HB, για επτά καταραμένα χρόνια η Zeit.

Για «μικρή νίκη της Ελλάδας» κάνει λόγο η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, σχολιάζοντας ότι «στην Αθήνα μπορούν να πάρουν μια ανάσα, αλλά σε καμία περίπτωση να πανηγυρίσουν. Η Ελλάδα λαμβάνει νέα δισεκατομμύρια, ωστόσο για ελάφρυνση χρέους πρέπει να εξακολουθήσει να ελπίζει».

Για «σαθρό συμβιβασμό» κάνει λόγο σε σχόλιό της η Handelsblatt, σημειώνοντας ότι η διαμάχη μεταξύ Β. Σόιμπλε και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους απλώς αναβλήθηκε, με τις δυο πλευρές να εξαγοράζουν χρόνο. «(…) Για να γίνει αυτό επιστρατεύθηκε το εξής τέχνασμα: η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συναίνεσε σε ένα είδος προληπτικής απόφασης. Το ΔΝΤ θα αποφασίσει μεν ένα πρόγραμμα βοήθειας, αλλά με έναν σημαντικό αστερίσκο: το Ταμείο θα εκταμιεύσει χρήματα όταν αποφασισθεί η ελάφρυνση χρέους. Ακόμη και τότε όμως θα συμμετέχει με ένα σχετικά μικρό ποσό για ελληνικά δεδομένα. Η διαμάχη για το χρέος παραμένει άλυτη. Το εάν λυθεί ποτέ και εάν το Ταμείο εμβάσει όντως χρήματα παραμένει τελείως ανοιχτό. Για τον Σόιμπλε όμως φτάνει η δέσμευση αυτή...».

Σε εξαιρετικά οξύ τόνο κατά της γερμανικής κυβέρνησης η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit τονίζει ότι «η τρέλα συνεχίζεται». Όπως σημειώνει σε διαδικτυακό της άρθρο, χθες στο Λουξεμβούργο γράφτηκε άλλο ένα κεφάλαιο στην «ατέλειωτη ιστορία» του ελληνικού ζητήματος. Το κεφάλαιο αυτό, «γράφτηκε υπό την αιγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στον πρώτο ρόλο, όπως πάντα: η μικρή Ελλάδα. (…) Επτά καταραμένα χρόνια εξελίσσονται ήδη έτσι τα πράγματα, μεταξύ άλλων και επειδή η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει ενόψει κάθε εκλογικής αναμέτρησης να πει στους ανθρώπους στη Γερμανία με ειλικρίνεια ότι μια βιώσιμη λύση της κρίσης θα είχε κάποιο κόστος. Αυτό δεν είναι τραγικό μόνο για την Ελλάδα αλλά και επιζήμιο για την πίστη στη σκληρά δοκιμαζόμενη Ευρώπη», υπογραμμίζει η εφημερίδα του Αμβούργου.

Η Welt επισημαίνει: «8,5 δις για την Ελλάδα, αλλά το βασικό πρόβλημα παραμένει άλυτο». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πανηγυρίζουν τη συμφωνία τους για νέα βοήθεια δις προς την Ελλάδα. Οι αμφιβολίες ωστόσο για το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της παραμένουν».

Στη συμμετοχή του ΔΝΤ εστιάζει η Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζοντας ότι «(…) το ΔΝΤ εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει επί της αρχής στο (…) πρόγραμμα. Για τη Γερμανία αυτό ήταν βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση νέων δόσεων. (…) Χωρίς τα χρήματα αυτά η Ελλάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας».

Α. Καλτιριμτζής / Κ. Συμεωνίδης / 
Deutsche Welle 

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου