20 Ιουνίου 2017

Κραυγή αγωνίας φοιτητών του ΑΠΘ

Εκτός ελέγχου η διακίνηση ναρκωτικών στο ΑΠΘ.
Κραυγή αγωνίας απευθύνουν φοιτητές του ΑΠΘ για τη χρήση ναρκωτικών και την παραβατικότητα μέσα στο campus του ιδρύματος. Ηδη στους χώρους του, σύμφωνα με την Καθημερινή, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι. Παρ' όλα αυτά, αναρμόδιος δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο να συμβάλει να βρεθεί λύση.

Σε επιστολή τους 471 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΑΠΘ (Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) λένε:
«Η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα για όσους περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής. Από τα πιο απλά περιστατικά –όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους του ιδρύματος π.χ. στο κυλικείο της σχολής – έως τα σοβαρά, δηλαδή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του πανεπιστημίου, και τα ακόμη κρισιμότερα, όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του πανεπιστημίου, όλα δημιουργούν αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».
Οι 471 φοιτητές στην πλειονότητά τους προέρχονται από την Πολυτεχνική Σχολή, όπου άλλωστε εστιάζεται το πρόβλημα.
«Η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στο κυλικείο της σχολής, όπως και η παρενόχληση φοιτητών και φοιτητριών από τους εν λόγω παράνομους εμπόρους. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ότι ελήφθησαν, φαίνεται να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα μέχρις στιγμής, καθώς το προσωπικό ασφαλείας αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της βιβλιοθηκάριου των Μηχανολόγων Μηχανικών, η οποία δέχθηκε επίθεση εντός της βιβλιοθήκης τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς και το πολύ πρόσφατο περιστατικό με τη σορό κοπέλας που βρέθηκε σε χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής νεκρή από υπερβολική δόση ναρκωτικών», προσθέτουν οι φοιτητές και τονίζουν:
«Αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε έναν χώρο όπου «ανθίζει» το εμπόριο ναρκωτικών, γεμάτο χρησιμοποιημένες σύριγγες».

Η επιστολή έχει σταλεί στον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Κωνσταντίνο-Βασίλειο Κατσάμπαλο και τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα, οι οποίοι ενημέρωσαν τους τοπικούς παράγοντες (Δήμο, Περιφέρεια, ΕΛ.ΑΣ.). 

Αναρμόδιος δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου

Το πρωτοσέλιδο θέμα της «Καθημερινής» κλήθηκε να σχολιάσει ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας σήμερα το πρωί, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός Παιδείας, επιβεβαίωσε τα όσα επισημαίνονται στην επιστολή των 471 φοιτητών περί έντονης παραβατικότητας λέγοντας πως «έχουν διαπιστωθεί τέτοια φαινόμενα, αλλά όχι στην έκταση που αναφέρεται», επιχειρώντας να υποβαθμίσει το θέμα.

Για τις ευθύνες δε του φαινομένου, προσπάθησε να πετάξει «το μπαλάκι στην εξέδρα», αφού δήλωσε αναρμόδιος. «Στα πανεπιστήμια αυτά τα θέματα λύνονται από μέσα, αν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και σύλλογος καθηγητών. Αν κάποιοι καλοθελητές θέλουν να το παρουσιάσουν ως κανόνα τι να πω. Ποτέ δεν έχει φέρει λύση η αντιμετώπιση με αστυνομικούς τρόπους» ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Πηγή: kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Την ανησυχία του για «όσα συμβαίνουν στους χώρους του ΑΠΘ», και ιδιαίτερα στην Πολυτεχνική Σχολή εκφράζει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ), με σημερινή του απόφαση. «Οι ευθύνες της πολιτείας για την αδράνεια που επιδεικνύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας στα πανεπιστήμια είναι μεγάλες. Δυστυχώς, οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας με τις οποίες μετατίθενται οι ευθύνες για την αντιμετώπιση των φαινομένων του απλού ποινικού δικαίου στην έλλειψη "ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος", στους εκπαιδευτικούς και τη διοίκηση, αναδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο και ηχηρό τρόπο την άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες που έχει ακέραιες, την αδυναμία κατανόησης του προβλήματος και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίλυσή του», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή