15 Ιουνίου 2017

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης των δραστηριοτήτων της στη Βουλγαρία

Την ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής της τράπεζας στη Βουλγαρία, United Bulgarian Bank AD, καθώς και της εταιρείας Interlease EAD, στην KBC Bank NV, έναντι 610 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

«Έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη Βουλγαρία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη UBB και την Interlease ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

H συναλλαγή αυτή, σύμφωνα με τη Διοικηση της Τράπεζας, ενισχύει περαιτέρω την ΕΤΕ από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, επιτρέποντάς της να κατευθύνει τους πόρους της στην ανάκαμψη της οικονομικής της δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Το σχετικό Δελτίο Τύπου, στη συνέχεια

Αθήνα 14/6/2017

​Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕΤΕ») ανακοινώνει την ολοκλήρωση της πώλησης του 99.91% της θυγατρικής της τράπεζας στη Βουλγαρία, United Bulgarian Bank A.D. («UBB») και του 100% της θυγατρικής της εταιρείας Interlease E.A.D. (η «Συναλλαγή»), στην KBC Bank NV («KBC») έναντι του τιμήματος των €610 εκατομμυρίων, μετά την λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές και τις αρχές ανταγωνισμού.

Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή Συναλλαγής 1.1x P/BV(1). Με την επιτυχή ολοκλήρωση της Συναλλαγής, ο pro forma δείκτης ιδίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (CET1) της ΕΤΕ για το 1ο τρίμηνο του 2017 αυξάνεται κατά 100 μονάδες βάσης περίπου. Η συνολική ρευστότητα του Ομίλου ενισχύεται κατά €900 εκατ. περίπου, λαμβάνοντας υπόψη την αποπληρωμή του ενδο-ομιλικού δανεισμού και τη διανομή μερισμάτων από τη UBB προς την ΕΤΕ μετά τις 30.9.2016.

Η πώληση της UBB υπογραμμίζει την αδιαμφισβήτητη δέσμευση της Διοίκησης της ΕΤΕ για την επιτυχή εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας και τη μακροχρόνια στρατηγική της να ενεργεί ως αρωγός στο μετασχηματισμό της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε: «Έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη Βουλγαρία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη UBB και την Interlease ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. H συναλλαγή αυτή ενισχύει περαιτέρω την ΕΤΕ από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, επιτρέποντάς της να κατευθύνει τους πόρους της προς την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης της UBB, η KBC, ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος, θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να κατακτήσει ισχυρή θέση στη Βουλγαρική αγορά».

Η Credit Suisse International ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer ενήργησε ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Boyanov & Co ως τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.

Σημείωση 1: Βάσει του Book Value της 30.09.2016 (locked box accounts), pro forma για τη διανομή συνολικού μερίσματος της UBB ύψους €183 εκατ. 

Υπενθυμίζεται ότι είναι θέμα ημερών και η ολοκλήρωση της πώλησης από την Εθνική Τράπεζα και της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

Πηγή: nbg.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου