28 Ιουνίου 2017

Μητσοτάκης στο Συνέδριο του Economist: «Ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα»

Κάλεσμα στον κόσμο της αγοράς να ετοιμάζεται για επενδύσεις στην Ελλάδα απεύθυνε, προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή, ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας απόψε στο Συνέδριο του Economist. Μεταξύ άλλων ανέφερε: 

«Προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή που αργά η γρήγορα θα έρθει, καλώ τον κόσμο της αγοράς από τώρα: Ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Φέρτε κεφάλαια, δουλειές, τεχνογνωσία στη χώρα μας. Και εγώ θα εγγυηθώ ένα πλαίσιο σταθερότητας, χαμηλότερης φορολογίας, ανόθευτου ανταγωνισμού, λιγότερης γραφειοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όσα χρειάζεται για να πάρει η οικονομία μας μπροστά. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πετύχουμε. Το έχουμε ξανακάνει ως Έθνος, μπορούμε και τώρα. Με σχέδιο, σκληρή δουλειά και με όπλο την πίστη των πολιτών θα κάνουμε ξανά την Ελλάδα φάρο ανάπτυξης στην περιοχή μας». 

Συνοψίζοντας το σχέδιο που είναι έτοιμη να εφαρμόσει η αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Επαναλαμβάνω τα 5 βασικά βήματα:

1. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές με την εφαρμογή της Συμφωνίας Αλήθειας, του δικού μας δηλαδή Εθνικού Σχεδίου για την οριστική έξοδο από την κρίση.

2. Βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας, μέσω δράσεων για την επιστροφή καταθέσεων, τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

3. Εμπροσθοβαρής εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της αύξησης της εξωστρέφειας και των επενδύσεων.

4. Αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών και αποτελεσματικότερο Κράτος, με ταυτόχρονη διεκδίκηση τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από τώρα, όχι από το 2023.

5. Αποσαφήνιση των παρεμβάσεων μείωσης του δημοσίου χρέους, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του με μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του Α.Ε.Π., όχι στο 3,5% του Α.Ε.Π., που έχει αποδεχθεί η σημερινή Κυβέρνηση
».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους τρεις τομείς που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη, τονίζοντας μεταξύ άλλων: 

«Πρώτος τομέας, ο Τουρισμός... Μειώνοντας τις φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών... Δημιουργώντας χαρτοφυλάκιο τουριστικών προϊόντων... Συνδέοντας τον τουρισμό με τον πολιτισμό…. Προτάσσοντας ιδιαίτερα την δεύτερη κατοικία και προσφέροντας ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους ξένους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας...

Δεύτερος κλάδος προτεραιότητας είναι ο πρωτογενής τομέας… Έχουμε σπουδαία ελληνικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να επιδιώξουμε να εξάγουμε περισσότερο... Η χρηματοδοτική στήριξη του αγροτικού τομέα μέσω εγγυήσεων δανεισμού και η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων...

Ο τρίτος τομέας είναι η Εκπαίδευση, ειδικά η Ανώτατη… Τα Πανεπιστήμιά μας πρέπει να συνδεθούν περισσότερο με τον κόσμο των επιχειρήσεων και τις τοπικές κοινωνίες. Να γίνουν πόλοι τοπικής ανάπτυξης και κοιτίδες έρευνας, γνώσης και καινοτομίας. Να προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό, αντί να φεύγουν οι Έλληνες στο εξωτερικό».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το οικονομικό και αναπτυξιακό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, μοιάζει με ένα τρίγωνο στην κάθε κορυφή του οποίου υπάρχει μια αντίστοιχη στρατηγική προτεραιότητα: 

«Στην πρώτη κορυφή είναι το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Το ισοζύγιο φόρων - δαπανών. Η σημερινή πολιτική εξόντωσης της παραγωγικής οικονομίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε αλλαγή του φορολογικού συστήματος και άμεση αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. Έχουμε ήδη μιλήσει για μείωση του φόρου εισοδήματος από το 29% στο 20% μέσα σε δυο χρόνια. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από το 15% στο 5%. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Και αύξηση του ορίου υπαγωγής στο Φ.Π.Α. από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ. Και αν στην πορεία καταφέρουμε να αποκτήσουμε κάπως μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, θα προχωρήσουμε σε μια ακόμα πιο επιθετική μείωση φορολογίας από αυτή που έχουμε ήδη εξαγγείλει... Στόχος μας είναι ένα μικρότερο, αλλά καλύτερο Κράτος...

Προχθές αναφέρθηκα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία. Η συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει λύσεις με χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και χωρίς φαινόμενα ταλαιπωρίας ούτε των πολιτών ούτε των εργαζόμενων, όπως αυτά που ζήσαμε αυτές τις μέρες. Αλλά αυτήν την απόφαση θα την πάρουν οι ίδιοι Δήμοι χωρίς την κηδεμονία μιας Κυβέρνησης, που το μόνο μέλημά της είναι η δημιουργία μιας νέας στρατιάς εργαζομένων συμβασιούχων στους οποίους κραδαίνει το τυράκι μιας αντισυνταγματικής μονιμοποίησης.

Στην δεύτερη κορυφή του τριγώνου είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας και η στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Χωρίς ένα υγιές τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη. Προτεραιότητά μας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων... Εννοείται ότι πρέπει να γυρίσουν καταθέσεις πίσω στο τραπεζικό σύστημα...

Η τρίτη κορυφή του τριγώνου είναι οι τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την οικονομία. Για να έρθουν επενδύσεις και για να γίνει καλύτερη η ζωή των πολιτών. Θα συστήσω άμεσα ένα Business Advisory Group. Θέλω να λύνουμε μαζί και να ξεπερνούμε άμεσα τα όποια γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα με τους επενδυτές, ιδίως τους Έλληνες επενδυτές... Δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν αυτοί που θα φέρουν χρήματα και θα τα επενδύσουν στη χώρα... Χρειάζονται έξυπνες ιδέες που θα φέρουν δουλειές και επενδύσεις...». 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού υπενθύμισε ότι σήμερα είναι η δεύτερη επέτειο της επιβολής των capital controls, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της αξιολόγησης και την "πλήρη αποτυχία της διαπραγμάτευσης που έκανε ο κ. Τσίπρας", όπως την χαρακτήρισε.

Πηγή: Στοιχεία από nd.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου