25 Ιουνίου 2017

Δημοπρατήθηκαν οκτώ επιστολές του Αϊνστάιν

Οκτώ επιστολές που είχε γράψει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, σχετικά με τον Θεό, το Ισραήλ και τη Φυσική, πωλήθηκαν σε δημοπρασία στην Ιερουσαλήμ έναντι σχεδόν 210.000 δολαρίων.

Οι επιστολές, που είχαν γραφτεί μεταξύ 1951-1954 και έφεραν την υπογραφή του μεγάλου φυσικού, είχαν εκτιμηθεί από τον Οίκο δημοπρασιών Winners με την αρχική τιμή των 31.000 έως 46.000 δολαρίων.

Την υψηλότερη προσφορά, που άγγιξε τα 84.000 δολάρια, προσέλκυσε ένα γράμμα του Αϊνστάιν σε έναν άλλο διάσημο φυσικό, τον Αμερικανο-εβραίο Ντέιβιντ Μπομ, στο οποίο ο «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας έγραφε: «Αν ο Θεός έχει δημιουργήσει τον κόσμο, η πρωταρχική έγνοια του ασφαλώς δεν ήταν να κάνει εύκολη την κατανόησή του για εμάς». 


Σε ένα άλλο γράμμα στον Μπομ, που πωλήθηκε προς 50.400 δολάρια, ο Αϊνστάιν, αναφερόμενος στη σύνδεση μεταξύ κβαντικής θεωρίας και θεωρίας σχετικότητας που επιχείρησε ο Μπομ, του έγραφε: «Πρέπει να ομολογήσω ότι αδυνατώ να μαντέψω πώς μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια ενοποίηση».

Ο γνωστός Ισραηλινός «μάγος» Γιούρι Γκέλερ αγόρασε ένα γράμμα στο οποίο ο Αϊνστάιν προσπαθεί να αποτρέψει τον Μπομ να μετακομίσει στο Ισραήλ, από τη Βραζιλία όπου είχε καταφύγει μετά τις μακαρθικές διώξεις στις ΗΠΑ. 

Τελικά, ο Μπομ έγινε απλώς επισκέπτης Καθηγητής στο Ισραήλ και μετακόμισε στην Αγγλία το 1957. Ο Οίκος δημοπρασιών έκανε γνωστό ότι τα γράμματα προήλθαν από τη χήρα του Μπομ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου