24 Ιουνίου 2017

Moody’s: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας

Κατά μία βαθμίδα, σε Caa2 από Caa3 προηγουμένως, αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας, με παράλληλη βελτίωση της προοπτικής του (outlook) από «σταθερή» σε «θετική».

Παράλληλα αναβάθμισε και το αξιόχρεο όλων των μη καλυμμένων ομολόγων υψηλής διαβάθμισης και των προγραμμάτων στη βαθμίδα (P)Caa2 από (P)Caa3, ενώ επιβεβαίωσε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο σε Not Prime (NP) και (P)NP.

Οι βασικοί παράμετροι οι οποίοι ελήφθησαν υπ' όψιν από τον οίκο αξιολόγησης για την αναβάθμιση είναι οι εξής:

1. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και η αποδέσμευση της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες. Ο οίκος θεωρεί ότι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αποτελεί θετικό μήνυμα σχετικά με τη μελλοντική πορεία του προγράμματος, καθώς απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμιστικών μέτρων.

2. Οι βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές με βάση τις καλύτερες από τους στόχους δημοσιονομικές επιδόσεις, αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα σε μία αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους της χώρας. Η κυβέρνηση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% του ΑΕΠ κατά 2016 έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ. Ο Moody's αναμένει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα σταθεροποιηθεί φέτος στο 179% του ΑΕΠ και θα μειωθεί από το 2018 και μετά, λόγω των συνεχιζόμενων σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων.

3. Τα δειλά σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας. Όπως σημειώνει ο Moody’s, αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί, αναμένει να σημειωθεί ανάπτυξη φέτος και του χρόνου, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και σωρευτικής απώλειας ΑΕΠ άνω του 27% από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα.

Η απόφαση να για την αξιολόγηση Caa2 αντικατοπτρίζει την άποψη του Moody's ότι βελτιώθηκαν οι προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.

Πάντως, η συγκεκριμένη αξιολόγηση, αν και θετική, απέχει από το να αναδειχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτικούς τίτλους.

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου