21 Ιουνίου 2017

Die Zeit: Το σχέδιο «Μερκρόν» για την Ευρώπη

Γερμανία και Γαλλία μπορούν συνεργαζόμενες να αλλάξουν την Ευρώπη, εκτιμά η Die Zeit. Ένας κοινός προϋπολογισμός θα βοηθούσε χώρες σαν την Ελλάδα. 

Από τη Deutsche Welle:

Η εκλογή του μεταρρυθμιστή -όπως πολλοί τον χαρακτηρίζουν- Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία έβαλε σε κίνηση μια διαδικασία πολιτικών ζυμώσεων μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να γίνουν εντός ΕΕ τα προσεχή χρόνια. Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit αναφέρεται με εκτενή της ανάλυση στην ηλεκτρονική της έκδοση στο «Σχέδιο Μερκρόν (σ.σ. εκ του συνδυασμού Μέρκελ και Μακρόν) για το μέλλον της Ευρώπης».

«Ταμείο για την άμυνα, ευρωπαϊκή εισαγγελία και ένας ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών: Έτσι θέλουν η Γερμανία και η Γαλλία μετά την εκλογική νίκη του Μακρόν να μεταρρυθμίσουν από κοινού την ΕΕ», σημειώνει το δημοσίευμα. 

Η Die Zeit αναφέρεται στην πρώτη επίσκεψη του νεοεκλεγέντος γάλλου προέδρου στο Βερολίνο και την Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η γερμανίδα καγκελάριος του αφιέρωσε πολλές ώρες και παρατηρώντας ότι «υπήρχαν πολλά θέματα προς συζήτηση. Για παράδειγμα, μελλοντικά σχέδια για την ΕΕ, τα οποία μέχρι πριν από μερικούς μήνες θεωρούνταν ακόμη αδιανόητα». 

Το δημοσίευμα της Zeit αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αν ληφθούν υπόψη σημερινές δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, όπου εμφανίστηκε ανοικτή στις προτάσεις Μακρόν για έναν υπουργό Οικονομικών και έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης. 


Ένας κοινός προϋπολογισμός θα βοηθούσε χώρες σαν την Ελλάδα

Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Αμβούργου, «μετά από χρόνια σε ρυθμούς κρίσης, διάστημα στο οποίο η ΕΕ έμενε αδρανής, φοβούμενη πιθανές εκλογικές επιτυχίες αντιευρωπαίων δεξιών λαϊκιστών, τώρα ανοίγεται με τη Μέρκελ και τον Μακρόν μια νέα ευκαιρία. Η καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος ενσαρκώνουν το καλοκαίρι του 2017 μαζί την ελπίδα για μια περαιτέρω εξέλιξη της ΕΕ. Αν η Γερμανία και η Γαλλία γίνουν "Μερκρόν", τότε η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει».

Αναλύοντας το σχέδιο Μακρόν για δημιουργία κοινού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός αυτός πρόκειται «να χρηματοδοτεί επενδύσεις για το μέλλον, να χορηγεί βοήθεια σε περιπτώσεις ανάγκης και με αυτόν τον τρόπο να βοηθά χώρες να ξεπεράσουν οικονομικές κρίσεις. Πίσω από αυτά κρύβεται η ιδέα μέσω ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης να έρθει ξανά περισσότερη οικονομική ανάπτυξη σε ασθενείς χώρες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Αμβούργου, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς Σόιμπλε, η θέσπιση κοινού προϋπολογισμού στην ευρωζώνη δεν απαιτεί αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, όπως δεν απαιτήθηκε για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην αρχή της οικονομικής κρίσης.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου